Sankcja więzienna

• Autor wątku Autor wątku Ojciec sankcja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec sankcja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mój ojciec dostał sankcję więzienna na 2 miesiące w tym czasie ma się odbyć rozprawa za usiłowanie zabójstwa mojej mamy. Policja robila zdjęcie moja mama miała obdukcję lekarską i ślady duszenia gdy policja przyjechała uciekł, lecz wrócił drugi raz i go zabrali po dwóch dniach na dołku dostał sankcję jak pisałem i za niedługo ma się odbyć sprawa czy dostanie w nawiasach w takiej sytuacji czy pójdzie dalej siedzieć? Wcześniej nie był karany, lecz tydzień przed zdarzeniem miał założoną niebieską kartę.

Nie sądzę, by na jednej rozprawie się skończyło. Zawiasy za usiłowanie zabójstwa? Jak dostanie 8 lat to i tak będzie miał szczęście.

Z kodeksu karnego.

Art. 148. § 1. Kto zabija człowieka,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności

Art. 14. § 1. Sąd wymierza karę za usiłowanie w granicach zagrożenia przewidzianego dla danego przestępstwa.

a skąd wiesz jakie są okoliczności łagodzące? jaka jest klasyfikacja czynu, okoliczności?

xelur napisał:
a skąd wiesz jakie są okoliczności łagodzące? jaka jest klasyfikacja czynu, okoliczności?

Łągodzące nie wiem wiem że się do niczego nie przyznawał dodam że był pod wypływem wtedy. Klasyfikacja czynu nie wiem co tutaj to oznacz, okoliczności? Zdradził matkę i wrócił do domu powiedział że on może ona nie i nie będzie nikogo innego tylko jego i do takiej sytuacji doszło.

xelur napisał:
No napisał, że usiłowanie zabójstwa. No właśnie podaje najmniejszy wymiar kary, czyli to co może go najlepiej spotkać. Zresztą sprawców przemocy domowej traktuje się co do zasady ostro.

walkerTD napisał:
Zresztą sprawców przemocy domowej traktuje się co do zasady ostro.
Skąd taka informacja?

Znam osobiście przypadek, gdzie facet zatłukł swoją żonę, po wielu latach stosowania przemocy fizycznej, i czyn został zakwalifikowany nie jako zabójstwo, tylko nieumyślne spowodowanie śmierci, w końcu chciał ją tylko pobić jak codziennie.

Jeszcze raz zaznaczę, że nie znasz całego materiału dowodowego, okoliczności popełnienia czynu, okoliczności łagodzących jak i kwalifikacji prokuratora.

W tej sprawie tak naprawdę można tylko wróżyć jaki może być wyrok.

Powrót