Santander - a przedawnieniem długu

• Autor wątku Autor wątku piotruuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotruuch

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,
dnia 08-04-2013 roku wziąłem na raty sprzęt w firmie Santander. Niestety straciłem pracę i przestałem spłacać raty.

W dniu 01-10-2014 roku Santander złożył pozew do E-Sądu o zapłatę. Termin wymagalności podali jako 07-01-2014.

Dnia 09-10-2014 E-Sąd przekazał sprawę do Sądu Rejonowego:
Na podstawie art. 499 pkt 2 k.p.c. Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty bowiem przytoczone okoliczności budzą wątpliwości.
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego.

Dnia 07-11-2014 sprawa wpłyneła do Sądu Rejonowego. Ze względu na braki w pozwie dnia 07-01-2015 sąd wezwał adwokata Santader do uzupełnienia Pełnomocnictwa i braków dowodów oraz błędów. Braki zostały uzupełnione częściowo.

Dnia 10-03-2015 sąd wydał umorzenie ze względu na brak wykazania prawidłowego pełnomocnictwa. Chodziło o to, że pełnomocnik miał pełnomocnictwo do dnia zakończenia pracy i nie wykazał, że nadal pracuje.

Sprawa ucichła do dnia dzisiejszego - dostałem powiadomienie z Sądu, że Santader znów złożył pozew o zapłatę. Sprawa wpłyneła do sądu 03-01-2018.

Moje pytanie brzemi czy mogę powołać się na przedawnienie? Czy w związku z tym, że Santader już kiedyś dochodził tych spraw przedawnienie liczy się od dnia zakończenia ostatniego postanowienia sądu?

Bardzo proszę o pomoc.

Od uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu, zatem zdążyli na czas. Ale z drugiej strony pytanie co mają w kwitach. Bo mogą nie wiedzieć, że złożyli pozew. Poza tym pewnie parę innych zarzutów też by się znalazło.

Trochę się podczepię. Digiton jak to jest z takim przedawnieniem.

Powód składa pozew do e-sądu, pozwany wnosi sprzeciw ,wobec czego e-sąd przekazuje sprawę do sądu rejonowego. Powód cofa pozew z Sądu Rejonowego.

I tu moje pytanie czy wniesienie do e-sądu przerwało bieg przedawnienia w momencie gdy sprawa trafiła dalej i tam dopiero cofnięto pozew.?

Wiem że cofnięcie pozwu nie przerywa ale tu właśnie sprawa jest pokręcona, bo wyjdzie że będą sobie tak przerywać bieg przedawnienia.

Jak cofa, to nie przerwało. Jak umorzono z braku uzupełnienia to tak. Najwyższy się kiedyś uzewnętrznił, chociaż ja osobiście uważam, że to nie jest w porządku. (Sygn. akt III CZP 66/13)

Powrót