sąsiad a decyzja wzt

• Autor wątku Autor wątku lizak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lizak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Może ktoś mi poradzi co robić? - sąsiad stara się o decyzję o warunkach zabudowy, działka jego położona jest poniżej moich, z których to od zawsze spływają wody opadowe (mieszkam tam już 30 lat) już teraz powiedział że to wyłącznie mój problem jak zapobiegnę ich spływaniu. Drugi problem to moje pszczoły ulokowane również od ok 30 lat w odległości ok 20-30m od granicy z jego działką , również stwierdził że to mój problem . Trzeci problem to moje szambo ulokowane od granicy ok 1m ,obecne przepisy nie pozwalają na taką lokalizację ale 30 lat temu tego nie było owych przepisów, w starostwie powiedzieli mi że on zastał taki stan i to on się musi dostosować ??? czy aby napewno? Czy mogę zapobiec ciąganiu mnie i mojej rodziny po sądach gdy on się wybuduje i go np zaleje albo ugryzie pszczoła? Czy jest jakiś sposób, art. żeby teraz się sprzeciwić jestem stroną w postępowaniu adm. o wydanie decyzji wzt. Do gminy poszedł wnioskek z opiasymi problemami, w odpowiedzi dostałam informację z art. 144KC że to ja przekraczam granice swoich praw, bo go ograniczam. Przecież te wody lecą same bo tak ukształtowany jest teren. Może ktoś zna jakiś sposób?

Powrót