Sąsiad alkoholik - groźby, próby wandalizmu ... czy da się z tym walczyć?

• Autor wątku Autor wątku Raafał
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raafał

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Przedstawię pokrótce moją sytuację. Mieszkam w domu jednorodzinnym, który jest jednocześnie domem mojej rodziny i osoby całkiem obcej, która ma skłonności do alkoholizmu. Moja rodzina zajmuje parter, a sąsiad 1 piętro. Podwórko jest wspólne więc ciężko jest unikać kontaktu z nim, a tym bardziej skoro jest 3 letnie dziecko w rodzinie które chce wychodzić się pobawić na dwór. Wróćmy do sąsiada, otóż pije alkohol praktycznie codziennie, a po wypiciu zachowuje się agresywnie w stosunku do mojej rodziny. Jego czyny można wymieniać i wymieniać. Przedstawię niektóre: liczne groźby pobicia, próby wypędzenia mojej rodziny w inne miejsce (używanie słownictwa "teraz zamiotę was stąd"), walenie z kopa w drzwi, usiłowania wybicia szyby cegłówką z pierwszego piętra, rzucanie cegłówką w ludzi pod jego oknem, włączanie tv na głos w godzinach 1-3 w nocy, próby zastraszenia by dać pieniądze. Jest takich sytuacji sporo. Policja była czasem wzywana ale dostał jedynie mandat za zagłuszanie ciszy nocnej. Po każdej interwencji policji stawał się coraz bardziej agresywny.
I w tej sytuacji chciałbym się doradzić: czy da się z tym walczyć i jak? Czy jego wszystkie zachowania powinny być filmowane lub nagrywane dla dowodów? Czy wystarczą świadkowie/rodzina by to potwierdzić? Co jemu za to grozi?
Za wszelka pomoc dziękuję!
Pozdrawiam

Powrót