Sasiad postawil kontenery mieszkalne tuz przy calej dlugosci plotu

• Autor wątku Autor wątku turkusowa35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

turkusowa35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Sasiad postawil kontenery mieszkalne tuz przy calej dlugosci plotu laczacego moja dzialke. Kontenery stoja bezposrednio przy plocie, nie ma mowy o np. metrowym odstepie od plotu. Nie jest ciezko sie domyslic, ze kontenery beda przez niego wynajmowane. Niepokoi mnie kwestia przyszlych halasow a przede wszystkim bezpieczenstwa p pozarowego. W razie pozaru ogien przeszedlby na drzewa a nastepnie na dom. Czy sa jakies przepisy mowiace jaka jest minimalna odleglosc postawionych kontenerow od plotu graniczacego z sasiadem? Do jakich urzedow moge sie skierowac z pomoca?

Czy sa jakies przepisy mowiace jaka jest minimalna odleglosc postawionych kontenerow od plotu graniczacego z sasiadem?
Nie ma "od płotu". Są przepisy dotyczące odległości od granic oraz być może są przepisy, które mogą w ogóle ograniczać wznoszenie tego typu obiektów (MPZP). Dodatkowo takie obiekty wymagają co najmniej zgłoszenia.

Do jakich urzedow moge sie skierowac z pomoca?
PINB w Twoim powiecie.

gryffinian napisał:
Nie ma "od płotu". Są przepisy dotyczące odległości od granic oraz być może są przepisy, które mogą w ogóle ograniczać wznoszenie tego typu obiektów (MPZP). Dodatkowo takie obiekty wymagają co najmniej zgłoszenia.

Dziekuje, do PINB napisze pismo.

Dzis zmierzylam od granicy do kontnera jest 110cm. Jest to typowy kontener mieszkalny i nie ma stropow, tzn nie jest zwiazane z gruntem. Z tego co czytalam to jesli kontener nie jest zwiazany z gruntem staje sie tymczasowym obiektem budowlanym.

Jaka przez przepisy jest okreslona minimalna odleglosc od plotu sasiada? Gdzie moglabym to znalezc?

Ostatnia edycja:
Jaka przez przepisy jest okreslona minimalna odleglosc od plotu sasiada? Gdzie moglabym to znalezc?
Lokalizacja niektórych obiektów określona jest w Warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie §12. Powtarzam - odległość liczy się od granicy, a nie od płotu!

gryffinian napisał:
Lokalizacja niektórych obiektów określona jest w Warunkach technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie §12. Powtarzam - odległość liczy się od granicy, a nie od płotu!

Dziekuje za warunki techniczne §12.

Za bardzo nie rozumiem roznicy miedzy granica a plotem. Jesli kiedys geodeta podzielil dzialki i zostal w tym miejscu zrobiony plot, to dla mnie logicznie jest on granica. W takim razie gdzie szukac tej granicy? Nie mam wiedzy w prawie budowlanym, wiec przepraszam za moja ignorancje.

Za bardzo nie rozumiem roznicy miedzy granica a plotem.
Granice są na mapach, w zasobach geodezyjnych starostwa.

Jesli kiedys geodeta podzielil dzialki i zostal w tym miejscu zrobiony plot, to dla mnie logicznie jest on granica.
Bo tak oczywiście może być, że płot jest na granicy, ale nie jest to zasadą. Często zdarza się, że płot stoi wyłącznie na jednej z działek, a odległość i tak określa się względem granicy z mapy, a nie takiego ogrodzenia.

W takim razie gdzie szukac tej granicy?
Jeśli nie macie wbitych stałych znaków geodezyjnych po ostatnim rozgraniczeniu to mapa + geodeta do wskazania granicy.

Powrót