SATURN- raty i karta kredytowa Santander

• Autor wątku Autor wątku dzpitx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzpitx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie. Mam szperałem na forum odnośnie mojego przypadku jednak nie znalazłem satysfakcjonujących informacji, jedynie szczątkowe. W sklepie Saturn wziąłem na raty laptopa- koszt 4000zł. Wydano mi kartę kredytową Santander z przyznaną kwotą 4600zł. Tą kartą następnie zapłaciłem za laptopa. W bankowości internetowej widnieje iż 4000zł zapłacono w sklepie i pozostałe środki to 600zł.
Teraz moje pytanie, co w przypadku odstąpienia od umowy (nie minęło jeszcze 14 dni)? Czy przy odstąpieniu płacę 4000zł + ewentualne policzone już jakieś odsetki w banku z własnych środków czy u sprzedawcy? (Na logikę w banku, ale wolę się dopytać). Jak wygląda taka procedura? Chcę wypowiedzieć ponieważ w swoim banku będę miał dużo dogodniejszą ofertę, a tutaj niestety trochę dałem się naciąć i chcę naprawić swój błąd. Bardzo proszę o odpowiedź, zwłaszcza osób które to przerabiały w Saturnie lub MediaMarkt czy ogólnie w Santanderze.
Pozdrawiam

Należność stanie się wymagalna, tzn będziesz musiał spłacić całość zadłużenia na karcie.

Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że chodzi o kwotę dajmy na to umownie 4020zł (wliczając odsetki z 4 dni)? Bo tak jak pisałem, pozostałe 600zł mam do dyspozycji na rachunku karty jeszcze.
Może ułatwię. Kredyt 36 rat, zaciągnięty 4 dni temu w POK Santander w Saturnie, koszt laptopa 4000zł, przyznana kwota na karcie 4600zł (swoją drogą dlaczego tak?) całość do spłaty gdybym spłacał normalnie w 36 ratach da kwotę ok 5500zł.
Na jaką kwotę mniej więcej do spłaty mam się szykować? Pozdrawiam

Odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy (14dni).

Ostatnia edycja:
Jeśli ogarniesz temat wystarczająco szybko, to najprawdopodobniej jeśli zapłacisz w okresie bezodsetkowym to tylko kwotę którą zapłaciłeś za laptopa. Odpowiedzi zapewne znajdziesz w umowie.

Tobol napisał:
Jeśli ogarniesz temat wystarczająco szybko, to najprawdopodobniej jeśli zapłacisz w okresie bezodsetkowym to tylko kwotę którą zapłaciłeś za laptopa. Odpowiedzi zapewne znajdziesz w umowie.

Dziękuję ci bardzo, z tego co rozumiem z umowy to termin bezodsetkowy wynosi 54 dni. Pieniądze jak mniemam wpłacam w kasie banku? Wybaczcie, że się tak dopytuję, ale wiem, że będzie ''milion pytań do'' z ich strony i chcę się zorientować jak to wygląda :)

dzpitx napisał:
Dziękuję ci bardzo, z tego co rozumiem z umowy to termin bezodsetkowy wynosi 54 dni. Pieniądze jak mniemam wpłacam w kasie banku?

Albo przelewem na rachunek techniczny. Odpowiedz proszę na pytanie loco1, bo to też jest ważna informacja.

Umowa zawarta między konsumentem a przedsiębiorcą jeśli o to chodzi?

Nie, chcę tylko odstąpić od umowy kredytowej. Sprzęt zostaje u mnie i pokryję jego zakup ze środków własnych.

Z tego, co piszesz, nie zawarłeś umowy op kredyt, tylko umowę o kartę kredytową. Ale może jednak jest inaczej - pokaz zawartą umowę.

Jest to umowa o przyznanie limitu kredytowego i wydanie karty kredytowej.
Jak zaloguję się do bankowosci internetowej to tez jest tylko karta kredytowa, nie ma innego rachunku.

loco1 napisał:
No właśnie...
Umowa przewiduje możliwość odstąpienia od niej?
Otrzymałem od nich formularz oświadczenia o odstąpieniu.
Jego treść: zgodnie z postanowieniami ustawy z dn. 12 maja 2011r. o kredycie konsumenckim odstepuję od zawartej w dniu..... Umowy o przyznanie limitu kredytowego i wydanie karty numer.....

Powrót