Saturn-warta uszkodzenie mechaniczne laptopa

• Autor wątku Autor wątku marta9025
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta9025

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam i proszę o pomoc. Kupiłam laptopa Lenovo w saturnie w czerwcu 2014r. Wykupiłam dodatkowo pełne ubezpieczenie na 48msc także od uszkodzeń mechanicznych. Pech chciał, wczoraj z laptopem w ręce, potknęłam się, straciłam równowagę laptop wypadł mi z rąk uderzył o kant stołu i pękła matryca, albo ekran (nie znam się)- widać pęknięcie, ekran jest rozlany. Naczytałam się, jak Warta traktuje klientów i, że o co dla nas jest mechanicznym uszkodzeniem,wg nich jest winą klienta, stad prośba o pomoc. Jak zgłosić usterkę, żeby ją uznali? Dodam, że jestem w ciąży na l4 z uwagi na rwę kulszową, więc faktycznie mam problemy z poruszaniem się.

Obowiazuja cie warunki ubezpieczenia ktore sa jasno opisane.

A co do zgloszenia to chyba nie przyszlas na forum zapytac jak dokonac wyludzenia ubezpieczenia i jakie bajki wymyslec?
Jest to przestepstwo i bede zobligowany napisac do warty maila z informacja, ze tak i taka szkoda zostanie niedlugo zgloszona i nalezy sie dobrze sprawie przyjrzec.

Zglaszaj stan faktyczny tak jak bylo i ubezpieczyciel ci odpowie czy cos ci sie nalezy.

Może źle zrozumiałeś moją wiadomość, nie mam zamiaru niczego wyłudzać. Możesz pisać do warty, nie widzę przeszkód :D Faktycznie doszło do opisanej sytuacji, więc nie czuje się zagrożona. Warunki ubezpieczenia nie są jasno opisane... dlatego pojawia się tutaj tyle pytań, jak i informacji o wojnach z ubezpieczycielem. Informacja niesie, że wykupiłam ubezpieczenie od uszkodzeń mechanicznych co jak wiadomo każdy może rozumieć inaczej i tak naprawdę pewne jest, że ubezpieczyciel będzie definiował to stwierdzenie tak, by nie uznać roszczeń. Chodziło mi raczej o to jakie mam prawa z związku z zaistniałą sytuacją. Pytanie jak zgłosić nie oznacza, że zamierzam podać iż nietoperz wpadł mi do pokoju i siła wiatru spod jego skrzydeł zrzuciła laptopa ze stołu. Pytam o procedure. Jak zgłosić, czy załączyć jakieś dokumenty ect. Trochę wiary w ludzi. Jest o forum prawne, więc nic dziwnego, że ktoś piszę tutaj, aby poznać swoje prawa i móc zareagować na działania ubezpieczyciela. Chyba, że jesteś na tyle świadomym konsumentem żyjącym utopijnym świecie, że wierzysz, iż ubezpieczyciel, jest zawsze uczciwy i nie manipuluje zapisami w umowie (które umówny się, celowo nie są jasne) by doprowadzić do korzyści własnej czyli w tym wypadku nie uznania roszczen

Ty ladnie opiszesz jak to bylo.
Ubezpieczyciel i tak wymysli jakies bzdury zeby ci odmowic, wtedy ty wrocisz, pokazesz nam co zglosilas i jaka odpowiedz przyszla i bedziemy myslec dalej o ile beda podstawy by sie odwolywac.

Regand napisał:
Obowiazuja cie warunki ubezpieczenia ktore sa jasno opisane.

Tu się nie zgodzę.

Na forum jest wiele tematów w których ubezpieczyciele wypaczają sens zapisów z OWU. Klient rozumie dany zapis "tak" a t.u. po swojemu. Oczywiście tylko na swoją korzyść i roszczenie jest odrzucane.

Sam jestem doskonałym tego przykładem. Dokładnie chodzi o szkodę komunikacyjną.
Ja swoje, t.u. swoje [są wyroki SR i SO na ten temat - oczywiscie niekorzystne dla t.u. (innych osob)]

Ostatnia edycja:
W żadnym OWU nie znajdziecie definicji szkody wprost, np. podając że przewróciłes się na zagiętym dywanie i podczas upadku uszkodził się laptop, ubezpieczyciel odpisze że to nie był nieszczęśliwy wypadek ponieważ nie zachowałeś należytego porządku w domu w celu zapobieżenia takim wypadkom. Czytając forum jest mnóstwo przykładów na to że już na etapie zgłaszania szkody konsultant tak kieruję rozmową żeby zgłoszenie z góry było skazane na odrzucenie.
Dlatego rozumiem autorkę wątku i nie dziwię się temu pytaniu.

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Powrót