Scena z filmu + fragment utworu

• Autor wątku Autor wątku ŁajzaMenelli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

ŁajzaMenelli

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
1. Czy mogę nagrać scenę z filmu X (nagrać w sensie całą scenę z oryginalnym tekstem- coś jak cover utworu muzycznego) i opublikowac na Youtube? Jeśli nie, to czyjej zgody potrzebuje? 2. Czy mogę użyć 16 sekundowego fragmentu utworu muzycznego bez zgody autora? Dziękuję za odpowiedź.

ŁajzaMenelli napisał:
1. Czy mogę nagrać scenę z filmu X (nagrać w sensie całą scenę z oryginalnym tekstem- coś jak cover utworu muzycznego) i opublikowac na Youtube? Jeśli nie, to czyjej zgody potrzebuje?
Tak jak cover - czyli chcesz całą scenę z filmu odtworzyć z własnymi aktorami i scenografią, ale powtarzając tekst z oryginalnego filmu?

Jeśli chodzi o drugie pytanie - zależy do czego.

ŁajzaMenelli napisał:
... Jeśli nie, to czyjej zgody potrzebuje? ...
Zacznij od autora scenariusza, ewentualnie posiadacza praw autorskich majątkowych owego.
ŁajzaMenelli napisał:
... Czy mogę użyć 16 sekundowego fragmentu utworu muzycznego bez zgody autora? ...
Zawsze korzystanie z cudzego utworu, fragmentu również, wymaga odpowiedniego zezwolenia/licencji.

A jak to jest z prawem cytatu?

Tel youtuber ***mod*** w swoim filmie użył np. fragmentu utworu z filmu Szybcy i Wściekli. Myślę, że to raczej niemożliwe, żeby miał na to zgodę bo tka zgoda pewnie kosztuje majątek więc to by się mijało z celem.

Ps. jestem prawie pewna, że on działa w legalny sposób. Więc zastanawiam się jak to możliwe

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ŁajzaMenelli napisał:
A jak to jest z prawem cytatu? ...
Jest to licencja ustawowa na określonych warunkach - Art. 29. Prawa autorskiego. Krótkie omówienie - Prawo cytatu

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót