Schriftliche Äußerung als Beschuldigte

• Autor wątku Autor wątku samotnamamusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

samotnamamusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,

w maju tego roku zarejestrowalam w Polsce auto, po czym przyjechalam nim tutaj, do Niemiec. Jest to auto stare, potrzebne mi bylo na szybko, by miec dojazd do pracy. Kilka dni temu pozyczylam to auto znajomemu, ktory zostal zatrzymany przez niemiecka policje za rozmowe przez telefon podczas jazdy. Dostal mandat, zaplacil go, jednak do mnie przyszlo teraz pismo, z ktorego wynika, ze popelnilam przestepstwo przeciwko niemieckiemu prawu nie placac tutejszego podatku. Czy faktycznie musze zmienic tablice na niemieckie? Auto jest dosc stare i teraz bardzo rzadko uzywane i obawiam sie, ze nawet nie przejdzie Tüv. Co powinnam zrobic w mojej sytuacji?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Napisz, proszę, jak sformułowany jest ten zarzut, a raczej obwinienie, ponieważ dotychczas nie zdarzało się wszczynanie postępowania o wykroczenia (nie mówiąc o postępowaniu karnym) z powodu niepłacenia podatku drogowego; po prostu jest się wzywanym do jego zapłacenia, a nie robi się z tego jakiejś sprawy karnej lub o wykroczenie.

Dolaczam pismo. Na drugiej stronie jest do wypelnienia formularz odnosnie danych osobowych.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Rzeczywiście, jesteś obwiniona o nieuiszczanie podatku drogowego (KFZ-Steuer), które jest traktowane jako przestępstwo uszczuplania podatów wg. § 370 AO, (AO=Abgabenordnung=niem. ordynacja podatkowa), czyli już nie tylko jako wykroczenie, lecz jako przestępstwo. Przy tak stosunkowo krótkim czasie (od maja 2014 ...), normalnie policja odstępuje od postępowania karnego i każe po prostu zgłosić się do Finanzamt-u (niem. urząd skarbowy) i tam opodatkować auto podatkiem drogowym (KFZ-Steuer). Moja rada: pójdź do najbliższego Finanzamt-u, (urzędu skarbowego), zgłoś się w wydziale "KFZ-Steuer" i zamelduj ten podatek, tzn. poproś ich o naliczenie tego podatku i zapłać go. Jeśli tak zrobisz, prokuratura (Staatsanwaltschaft) na pewno umorzy to postępowanie, jeśli pokażesz, że podatek już zapłaciłaś. Jeśli chodzi o wykroczenie z § 48 FZG, to to obwinienie jest uzasadnione, ponieważ, jak oni piszą, masz tam już od 2011 "gewöhnlicher Aufenthalt", czyli normalny, zwykły pobyt, a zatem zgodnie z FZG (Fahrzeugzulassungsgesetz) powinnaś zarejestrować to auto w miejscu Twojego zamieszkania; grzywna za to wynosi 50,- Euro. Postaraj się jeszcze w terminie tego "Schritliche Äußerung" załatwić tę sprawę w Finanzamt-cie. Dołączysz kwit z Finanzamt-o o uregulowaniu podatku, napiszesz parę zdań wyjaśnienia, a prokurator sprawę umorzy.

Ostatnia edycja:
Dziekuje za wyjaśnienia. Mam jeszcze pytanie-czy naliczenie tego podatku jest równoznaczne z wymiana tablic na niemieckie, przeglądem technicznym itp? Bo obawiam się ze moje auto tutaj go nie przejdzie a nie stać mnie na naprawy w tutejszych warsztatach...

Powrót