Ściąganie alimentów zza granicy- problem.

• Autor wątku Autor wątku Emulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emulka

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 048
Witam,

mam dwójkę dzieci, na które zasądzone zostały alimenty w wysokości łącznej 1300 zł oraz alimenty na siebie w wysokości 300 zł. Od blisko roku nie mam kontaktu z ojcem dzieci. Kiedy jeszcze dzwonił co jakiś czas żalił się, że jest biedny, nie ma pieniędzy, sypia u znajomych po kątach i musi wręcz żebrać u nich o trochę jedzenia. No nic, tak bywa więc mu wierzyłam.

Niedawno jednak dowiedziałam się , że ten wyjechał rok temu za granicę ze swoją kochanką (rozwód z jego winy ponieważ mnie zdradzał). Tam pracują, prowadzą wspólne gospodarstwo domowe. Są tam legalnie, tzn. zarejestrowani w jakichś odpowiednikach biura pracy, dostali mieszkanie socjalne (lub podobne) i teraz oboje uczęszczają na darmowy kurs j. niemieckiego, fundowany przez "urząd pracy".

Ogólnie na brak pieniędzy nie narzekają, stać ich na siłownię, solarium, baseny i imprezy po kilka razy w tygodniu. Dowiedziałam się o tym dopiero niedawno, ponieważ kochanka mojego byłego męża zaczęla umieszczać zdjęcia na Instagramie ze swoich wypadów i udanego życia z moim byłym mężem (znajoma mi o tym dała znać).

Obecnie trwa egzekucja alimentów w Polsce przez polskiego komornika. Jak to zrobić, aby egzekucja rozpoczęła się w NIemczech? Dodam, że nie wiem czy w ogóle jest to możliwe, bo znam tylko miejscowość, w jakiej mieszkają ojciec dzieci z kochanką.

Dziękuję za wszelkie rady i ew. pomoc.

Tak czytałam, ale z tego co ja zrozumiałam to dotyczy to przypadku, kiedy dłużnik znany jest z miejsca zamieszkania. Ja znam tylko miasto. Czy w opisanej sytuacji możliwe jest ustalenie faktycznego miejsca zamieszkania dłużnika?

Witam !!!!
Mama podobna sytuacje i nie wiem jak sobie z tym poradzic....
Miesiac temu przyjechalam do Niemiec z dwojka malych dzieci 1 i 2,5. Rozstalam sie z partnerem. I przyjechalam bo tu mam rodzine a w pl sama z dwojka dzieci ciezko. Mieszkam u mamy jestem tu meldowna od prawie 4 lat dzieci od teraz dopiero. zalatwiam wszystkie sprawy urzedowe zrejoestrowalam sie w job center. chce zlozyc o kindergeld. i dowiedzialam sie ze moge zlozyc tez ppiery ze on nie placi na dzieci nic i dostne na utrzymanie stad. nie wiem dokladnie jak to sie nazywa -jeszcze:) mam zasadzone alimenty tylko na strsze dzieckobo juz raz mielismy rozstanie ale nie placi dopoki bylam z nim to lozyl na dzieci wiec nie skladalam nic do komornika teraz przed wyjzdem zlozylam na drugie dziecko i podwyzszenie na pierwsze.nie wiem jak to wyglad wszytsko jak to zaczac zalatwiac jakie dokumenty s potrzebne zswiadczenia i to i kindergeld
prosze o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Droga Pani. Proszę szanować użytkowników i pisać poprawnie po polsku i czytelnie.
Czy ojciec dzieci zgodził się na ich wyjazd?

Ostatnia edycja:
przepraszam bardzo !!!!!
Tak mam zgode na wyjazd i pobyt

Powrót