ściąganie plików filmowych w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kekol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kekol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Zdecydowałem się napisać na tym forum ponieważ mam spory problem, a nabawiłem się go w Niemczech. Zameldowałem się u znajomych w mieszkaniu, w którym mieszkają jeszcze dwie inne osoby na początku stycznia br. Mieszkanie posiada łącze internetowe z którego korzystałem również do pobierania plików filmowych w formacie DivX. Otrzymałem dzisiaj imienne wezwanie (nie było wymagane pokwitowanie odbioru) do zapłaty 1000 euro za nielegalnie pobrany plik na początku lutego. Pismo zostało wysłane przez firmę teleMunchen Fernseh. Opłata zawiera poradę prawniczą oraz karę za pobieranie pliku.

Moje pytanie jest takie, czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? czy można napisać odwołanie, a jeżeli tak to co można podać jako podstawę odwołania?
Czy powinienem się tym przejąć skoro pismo nie wymagało pokwitowania?
Pobrałem łącznie ok 10 filmów, czy mogę spodziewać się kolejnych listów?

Dodam na koniec, że od 2 tygodni pracuję na terenie Niemiec legalnie na podstawie pozwolenia.

pozdrawiam

Przenoszę do działu poświęconemu prawu niemieckiemu.

Nadawcą pisma jest teleMünchen Fernseh, czy jakaś kancelaria adwokacka? Zazwyczaj reprezentuje ich w sprawach tego rodzaju adwokat Ulrich Bente z Berlina.

W piśmie masz podane terminy, przede wszystkim musisz zareagować przed upływem wyznaczonego terminu. W innym przypadku mogą złożyć wniosek o zabezpieczenie roszczeń i będziesz musiał pokryć dodatkowo koszty tego postępowania.

Lepiej nie podpisywać przygotowanego oświadczenia, żądają więcej niż im przysługuje (10.000 EUR kary umownej w przypadku przyszłych naruszeń). Trzeba zmienić oświadczenie na bardziej korzystne.

Ogólnie 1.000 EUR odszkodowania za parę filmów to trochę wygórowana stawka. Koszty adwokackie w prostych sprawach tego rodzaju mają wynosić 100 EUR zgodnie z nowym § 97a UrhG (brakuje tylko jeszcze orzeczeń, kiedy można przyjąć , że sprawa jest prosta). A odszkodowanie nie powinno przekraczać 300-400 EUR.

Jeżeli chcesz mieć na przyszłość spokój z tą firmą, możesz również przyjąć ich stawki w zamian za zrzeczenie się ewentualnych dalszych roszczeń za pobieranie innych filmów.

Dziękuję za odpowiedź.

Pismo przyszło od adwokata, który reprezentuje wyżej wymienioną firmę. link podany w piśmie: WALDORF FROMMER RECHTSANWÄLTE
Sprecyzuję rachunek jaki mi wystawili: 450e za pobieranie filmu, 506e opłata za prawnika. Jak rozumiem próbuje mnie naciągnąć na 406e.
Mogę prosić o jakąś podpowiedź jak skonstruować pismo/odwołanie aby zmniejszyli tą opłatę za prawnika, i czy jest możliwość negocjacji kary w takim przypadku ?
Sprawa dotyczy 1 filmu, jest nawet wyszczególniony jego hash. Jak wspomniałem wcześniej pobrałem ok 10 filmów i bardzo możliwe jest, że zaczną wysyłać kolejne jak będę stawiał opór.
Do 23 mam podpisać pismo i odesłać do 23.03 a zapłacić do 29.03

Ostatnia edycja:
i czy kombinowanie, np: "kupię ten film na dvd i napiszę że chciałem go mieć na dysku a nie wiedziałem jak zgrać", wchodzi w gre?

Powrót