Ściąganie w Niemczech? Jak to wygląda?

• Autor wątku Autor wątku Czaro17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czaro17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
mam pytanie odnośnie ściągania plików na terenie Niemiec. Na początek tylko zaznaczę, że nic nie ściągałem, żadnej kary nie dostałem. Chcę się tylko na przyszłość doinformować.
Otóż szukam informacji dotyczących ściągania plików, ale nie znalazłem jednoznacznych informacji na ten temat, czy to tu na tym forum, czy gdzieś w necie.
Ciągle się mówi o p2p, torrentach, udostępnianiu. A co z pobieraniem bez udostępniania? Mam namyśli pobieranie ze stron typu rapidshare i tym podobnych.
Co w ogóle wolno pobierać, a co nie (w sensie, że nie złapią Cię)? Czytałem gdzieś w necie, że niby ze stron typu rapidshare można pobierać. Znowuż tu na forum ktoś się pytał bodajże o ulub.pl i niby mówiono, że można pobierać.
Pracuje w Niemczech od wakacji i mam zamiar tu zostać więc takie info by mi się przydało. Kolega z pracy twierdził, że z YT można pobierać legalnie i Ci nic nikt nie zrobi.

Można by taki temat podpiąć, aby nie było podobnych tematów, bo wiele jest tu takich, ale ciągle związane tylko z UDOSTĘPNIANIEM.
Zaznaczam jeszcze raz. Nie chodzi mi o udostępnianie bo wiem, że jest to karalne.
Już nie mówiąc o grach, bo grę mogę sobie kupić ewentualnie jakąś powiedzmy, ale nawet boje się jakiejkolwiek muzyki ściągnąć, bo nie wiem jak to w Niemczech wygląda.

EDIT: Właśnie jedna rzecz mi się przypomniała. Słucham sobie radia rmf maxxx programem RadioSure (jeszcze w Polsce go używałem). I co ze ściaganiem muzyki z tego programu? Bo ma opcje nagrywania muzyki, która aktualnie leci.

Ostatnia edycja:
Ja pobieram pliki z rapida oraz podobnych serwerów już kilkanaście miesięcy i nie miałem z tego tytułu żadnych konsekwencji. Niestety nie mogę powiedzieć Tobie jak to prawnie wygląda...

Kolega z niemiec twierdzil, ze normalnie mozna pobierac. Najwazniejsze, zeby nie udostepniac, typu torrenty

Powrót