Ściąganie zadłużenia przez firmę windykacyjną

• Autor wątku Autor wątku prozbig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prozbig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry. W 2010 roku zmarła moja żona, po której odziedziczyłem dług niezapłaconego rachunku telefonicznego na rzecz Telefonii DIALOG w kwocie 1705,- zł. Operator ten przez pół roku domagał się spłaty owego zadłużenia (jestem osobą bezrobotną i nie stać mnie było, pomimo dobrych chęci na spłatę takiej sumy), po czym przekazał sprawę firmie windykacyjnej Intrum Justitia, kóra po bezskutecznych zabiegach odebrania długu przekazała sprawę do sedu rejonowego. Sąd rejonowy po otrzymaniu aktu zgonu żony roszczenia widocznie umorzył, gdyż prawie przez 3 lata do chwili obecnej nie miałem żadnych sygnałów w tej sprawie ani od DIALOGU, ani od Intrum Justitia i uznałem ją za zakończoną. W maju 3013 r. otrzymałem pismo od innej firmy, tym razem Casus Finanse S.A., która na mocy cesji wierzytelniości z Terlefonią DIALOG postanowiła dług odebrać, tym razem w kwocie już 2390,- zł (wraz z odsetkami). Proszę o radę,jak w takiej sytuacji mam postąpić? Z góry dziękuję za udzielenie porady

prozbig napisał:
Proszę o radę,jak w takiej sytuacji mam postąpić?
1. Proszę sprawdzać post przed i po jego opublikowaniu. Istnieje opcja edytuj, działająca do 20min od zamieszczenia postu, pozwalająca eliminowanie literówek.
2. Poszę czytać główne wątki, zanim założy się temat. Wiem, że wszyscy uważamy się za wyjątkowych, a i metoda daje czasami szybsze rezultaty, ale nie wszystkim "specjalistom" chce się odpowiadać po raz tysięczny na ten sam problem, zwłaszcza jak jest on poruszany po raz dziesiąty w ciągu tego samego tygodnia. Ludzie zaczynają się wtedy robić...uszczypliwi.
3. Proszę uzupełnić swój problem o informację w zakresie postępowania spadkowego: czy było prowadzone, jak tak to w jaki sposób (sąd, notariusz) i czy spadek został:
a) odrzucony,
b) przyjęty wprost,
c) przyjęty z dobrodziejstem inwentarza.

Jeżeli nie zna Pan odpowiedzi na ostatnie pytanie, oznacza to że spadek przyjął Pan wprost, a to oznacza obowiązek spłąty całego zadłużenia wraz z kosztami i odsetkami pod rygorem: sądu, komornika, rejestru dłużników niewypłacalnych (ew. BIK).

Ponadto wskazane jest, aby Pan podał od kiedy zadłużenie nie jest spłacane.

Ostatnia edycja:
Powrót