sciągnięcie długu babci od wnuczki

• Autor wątku Autor wątku onomatopeja1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onomatopeja1

Bardzo proszę o pomoc w bardzo ważnej dla mnie kwestii. Mam nadzieje że umieściłam temat w dobrym miejscu.
Moja babcia to starsza naiwna osoba, nie dawno wykupiła mieszkanie za przysłowiową złotówkę. Ja i moja 3-letnia córka jesteśmy tam zameldowane. Problem w tym, że moja babcia nagle w tajemnicy zaczęła brać różne drobne kredyty i pożyczki, których niestety nie spłaca, niestety długu nazbierało się już ponad 50 tysięcy o których przypadkiem się dowiedziałam. Niebawem zapewne długi zaczną przekraczać wartość mieszkania. Babcia jakiś czas temu spisała testament wskazując mnie jako jedyną dziedziczkę.
Proszę o odpowiedź na moje pytania
1 Czy jak moja babcia nabrała kredytów i kupowała różne rzeczy do domu np. meble, agd i rtv, to czy banki mogą żądać ich spłaty ode mnie tylko dlatego że jestem u niej z córką zameldowana? Martwię się ponieważ jestem współwłaścicielką innego mieszkania i samochodu.
2 Jak powstrzymać babcie przed dalszym braniem kredytów, czy istnieje możliwość ubezwłasnowolnienia takiej osoby? Jeśli tak to jak to zrobić?
3 Czy jak kiedyś w przyszłości odrzucę spadek od mojej babci w imieniu swoim i mojej córki, to czy będę mieć już z tymi jej długami święty spokój?
Proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Dopóki babcia żyje Tobie nic nie grozi.

Jak odrzucisz spadek to przejdzie on na zstępnych babci w imieniu córki też mozesz odrzucić spadek i wtedy będziecie wolne.

Powrót