Ściganie dłużnika przez e-sąd - jakie dowody załączyć?

• Autor wątku Autor wątku Artur_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur_G

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,

Wynajmowałem mieszkanie pewnej kobiecie. Kobieta nie płaciła za wynajem i narobiła sobie u mnie długów. Na szczęście udało się namówić ją do wyprowadzki (o tyle dobrze!), dług jednak trzeba będzie ściągnąć sądownie, gdyż dobrowolnie zapłacić ani myśli (najpierw bawiła się ze mną w kotka i myszkę, nieustannie mnie zwodząc; w końcu kompletnie urwała kontakt).

I teraz tak - planuję złożyć wniosek przez e-sąd. Mam jednak jedną wątpliwość związaną z tym w jaki sposób dostarczyć dowody.

Sytuacja była trochę skomplikowana. Podpisaliśmy wypowiedzenie umowy najmu, na której określiliśmy jasny termin wyprowadzki oraz zaległą kwotę do zapłaty. Pomimo tego jednak wynajmująca nie wyprowadziła się w terminie wyprowadzki, tylko 1,5 miesiąca później (tłumacząc to tym że jeszcze nie udało jej się znaleźć innego lokalu). A że niestety prawo mamy jakie mamy, to nie mogłem się jej pozbyć i musiałem te 1,5 miesiąca łaskawie czekać.
A zatem jest kwota do zapłaty wynikająca z wypowiedzenia umowy (i to jest rzecz dość oczywista i dobrze udokumentowana), no i jest jeszcze z mojej strony roszczenie z tytułu bezumownego zajmowania mieszkania przez 1,5 miesiąca (czyli dodatkowo 1,5 miesięcznego czynszu). Problem w tym, że nie wiem jak tą drugą część uwiarygodnić w e-sądzie. Mam tylko jej sms'y z przekładaniem terminu wyprowadzki + świadków, którzy mogą potwierdzić, że mieszkała tam dłużej. Nie udało mi się jednak podpisać z nią oświadczenia na którym byłaby całkowita suma długu do zapłaty (wtedy byłby to bezsprzeczny dowód). Kobieta niby miała podpisać, ale potem się ulotniła i tyle ją widzieli...

No i jeszcze w sumie trzecie roszczenie - ukradła mi z mieszkania zastawę stołową, garnki itp. Też bym to chętnie dopisał, ale jeśli będzie problem z uwiarygodnieniem tego, to jakoś to przeboleję (warte to było może ze 100-150 PLN więc nie aż tak dużo w porównaniu do reszty kosztów.

Prośba o pomoc w jaki sposób uwiarygodnić to drugie (+ewentualnie trzecie) roszczenie i jak najlepiej załączyć dowody.

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam,
Artur

Ostatnia edycja:
Wrzuć umowę i napisz smsy ręcznie.
Co do garnków to po prostu napisz to.

Wrzucaj wszystko co się da, nawet jeśli coś wydaje Ci się najgłupszą rzeczą pod słońcem. Nikt Ci nie powie, że dowody są złe, jedynie mogą ich nie zaakceptować (dlatego im więcej tym lepiej) .

Powrót