Sde

• Autor wątku Autor wątku masia1111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

masia1111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, mąż dostał wyrok 6 mc pozbawienia wolności rok temu, próbowaliśmy się odwolywac ale wszystko na nic i dostał bilet do ZK na wrzesień zeszłego roku. Nie stawił się do więzienia i chyba nie został wydany nakaz doprowadzenia bo policja nie przyjechala po męża ani razu. Miesiac temu dowiedzieliśmy się ze odwiesili mężowi stary wyrok 3 mc pozbawienia wolności wiec łącznie ma 9 MC. Chcemy się starać o sde ale czy jest szansa ze po roku niestawiennictwa w ZK mąż otrzyma zgodę na odbywanie kary w domu?
Do tego w prokuraturze toczy się postępowanie wobec męża, ale nie może się narazić stawić na przesluchanie bo wiadomo może z tej prokuratury nie wyjść.. adwokat odwleka przesłuchanie i stwierdził że mąż powinien ubiegać się o dozór elektroniczny i zanim jakakolwiek sprawa się odbędzie w sądzie to zdąży juz odsiedziec ten wyrok 9 mc w domu. Wierzyć mi się w to bardzo nie chce ze tyle czasu to będzie trwało. Dodam że sprawa która jest w toku możliwe ze wyroku pozbawienia wolności z niej nie będzie bo mąż pojednal się z pokrzywdzonym i oddał pieniądze i prokurator stwierdził w rozmowie z adwokatem ze będzie wnioskował o karę grzywny za to lub prace społeczne. Wiec raczej żaden nowy wyrok mu nie dojdzie. Tylko jak to zrobić żeby go nie złapała policja bo przyjeżdża do męża o te 3 mc które mu odwiesili. Mąż sie ukrywa i złapać go nie złapią najpewno. Zaniedbal swoje sprawy bo mógł się obrazu starać o sde i to jego wina ale jaka jest teraz szansa i jak to poukładać?

proszę o jakokąlwiek poradę bo mamy tyle wątpliwości że nie wiemy jak się za to zabrać..

masia1111 napisał:
Mąż sie ukrywa i złapać go nie złapią najpewno.
to nie ma szansy na SDE albowiem procedura przewiduje choćby wywiad kuratora ze skazanym , wskazanie miejsca gdzie będzie przebywał , warunki techniczne itp itd. Skoro nie ma skazanego i nie wiadomo gdzie jest to jak sąd ma zebrać opinie o nim i udzielić mu SDE ?

czy jest szansa ze po roku niestawiennictwa w ZK mąż otrzyma zgodę na odbywanie kary w domu?
teoretycznie tak.
Tylko jak to zrobić żeby go nie złapała policja bo przyjeżdża do męża o te 3 mc które mu odwiesili. Mąż sie ukrywa i złapać go nie złapią najpewno.
Oczekujesz porady, jak ukryć się przed policją? Niech złoży wniosek o sde i czeka - nawet jak go osadzą, to Sąd wniosek rozpatrzy i ewentualnie resztę kary odbędzie w sde.

mnow8 wniosek wnioskiem , a co dalej w związku z tym co napisałem ?

tzn ukrywa się od 3 tygodni bo dopiero od tego czasu zainteresowała sie nim policja, a nie chce trafić do więzienia skoro może odbywać karę w domu. z kuratorem ma kontakt i wystawia mu dobre opinie i napewno nic złego na męża nie napisze, jeśli bedzie chciał się spotkać nie bedzie z tym problemu, bo ma miejsce zamieszkania i sad i kurator o tym wie tylko aktualnie od 3 tygodni nie pokazuje się tam żeby go nie złapali. nie oczekuje porady jak ukryc sie przed policja tylko jak to zlozyc zeby w tym czasie oczekiwania nie zlapala go policja? rozumiem że maz napewno w domu będzie sie musial spotkac z kuratorem? czy do jakichkolwiek innych czynności bedzie potrzebny? jak przyjada robic ten pomiar czy bedzie musiał być on czy ja wystarczę? mam obawy bo policja ktora juz przyjezdzała niejednokrotnie nastraszyła mnie że przyjada po niego dzięn przed odbywaniem SDE czyli oni tez są powiadamiani o tym? albo tak sobie powiedzial bo strasza mnie wieloma rzeczami ktore nie maja miejsca albo faktycznie sie zawzieli ze nie moga go zlapać... :x:x

masia1111 napisał:
jak przyjada robic ten pomiar czy bedzie musiał być on czy ja wystarczę?
Wystarczy Pani
masia1111 napisał:
i napewno nic złego na męża nie napisze,
na pewno to Kopernik nie żyje
masia1111 napisał:
bo ma miejsce zamieszkania i sad i kurator o tym wie
no bo tam jest sprawowany dozór
masia1111 napisał:
tylko aktualnie od 3 tygodni nie pokazuje się tam żeby go nie złapali.
czyli zmienił miejsce pobytu o czym powinien poinformować sąd i kuratora aby w tym miejscu mógł go kurator odwiedzać. Jeśli policja zapyta kuratora gdzie mąż przebywa kurator musi odpowiedzieć na to pytanie.

to nie jest tak że kurator przychodzi sobie w miejsce meldunku , jeśli trzeba idzie pod most do kartonu nr taki a taki . Inaczej to jest fikcja dozoru.

masia1111 napisał:
niejednokrotnie nastraszyła mnie że przyjada po niego dzięn przed odbywaniem SDE
nie wiem czy straszyła , może tylko poinformowała ludzie różnie to odbierają , niemniej jeśli nakaz doprowadzenia do ZK nie zostanie cofnięty jak najbardziej może zdążyć się taka sytuacja

Czyli możemy w tej chwili starać się o cofnięcie nakazu doprowadzenia do czasu rozpatrzenia wniosku o sde? Bo tego zatrzymania najbardziej się obawiamy..
Kurator odwiedza męża w miejscu zamieszkania tym samym w którym chcemy się starać o dozór a aktualnie od 3 tygodni mąż nie nocuje w domu przebywa w tej samej miejscowosci ale musi być ostrozy bo nie wiadomo kiedy policja zapuka do drzwi, mało prawdopodobne jest to ze policja przyjdzie akurat wtedy kiedy będzie Kurator. A Kurator wie jaka mąż ma sytuacje i wie ze się ukrywa przed policją i jest z mężem w stałym kontakcie i napewno go nie wystawi bo go jeszcze broni .
Mam jeszcze pytanie odnośnie tej prokuratury. Nasz adwokat stwierdził że można to narazie odwlekac tzn nie stawiać się na przesłuchanie dopóki mąż nie dostanie dozoru. Czy to nie zaszkodzi w sprawie?

masia1111 napisał:
Czyli możemy w tej chwili starać się o cofnięcie nakazu doprowadzenia do czasu rozpatrzenia wniosku o sde?
Można skierować taki wniosek ale nie o cofniecie tylko wstrzymanie nakazu doprowadzenia , powiem więcej trzeba było skierować go od razu ...adwokat nie wspominał ?
masia1111 napisał:
i wie ze się ukrywa przed policją
ciekawe ... i jeszcze broni , to że stara się jak pomóc to jedno , ale w mojej ocenie kurator sobie mówiąc kolokwialnie ...grabi . Zapytam z ciekawości - przychodzi kurator społeczny czy zawodowy ?
masia1111 napisał:
Mam jeszcze pytanie odnośnie tej prokuratury. Nasz adwokat stwierdził że można to narazie odwlekac tzn nie stawiać się na przesłuchanie dopóki mąż nie dostanie dozoru. Czy to nie zaszkodzi w sprawie?
to już odpowiedzialność adwokata

Przy wniosku o SDE Sędzia może poprosić policje o informacje czy prowadzone są postępowania. W takim wypadku sąd może oddalić wniosek lub odroczyć posiedzenie do momentu zakończenia postępowania. A niestawiennictwo do ZK może być przesłanką negatywną do udzielenia zgody na SDE ze względu na lekceważenie wyroków sądowych. Ja miałem już wiele nakazów doprowadzenia, wszystkie udawało mi się wstrzymywać czy to w przypadku odroczenia wykonania kary czy też dozoru elektronicznego i to w momencie gdy policja przyjeżdzała o 6 rano do mojego domu i mnie poszukiwała co kilka dni. Kieruje się pismo do Sądu Rejonowego o wstrzymanie nakazu doprowadzenia i wstrzymanie wykonania kary do momentu rozpatrzenia wniosku. Warto dołączyć też dodać też podbity wniosek przez pracownika biura podawczego sądu jako potwierdzenie złożenia wniosku o SDE.

A z tym przeciąganiem stawiennictwa na przesłuchanie to istnieje ryzyko że prokuratur się zdenerwuje i wystąpi z wnioskiem o areszt a obecnie sąd je klepie z automatu po cofnięciu reformy KPK z lipca 2015.

Dziękuję bardzo za odpowiedz. O takie konkrety właśnie mi chodziło. Czyli ogólnie jest szansa ze wyjdzie z tego.. będziemy działać. Pozdrawiam

Witam mam takie pytanie dzisiaj tzn. 15.11.2019r. miałem się zgłosić do aresztu śledczego w Bytomiu ale nie zrobiłem tego bo mam dzieci i byłem u adwokata tory zajol się moja sprawa. Ale dzisiaj miałem telefon ze 20 przyjdą na pomiary czy policja może mnie doprowadzić do as jesli nie ma doprowadzenia mojej osoby a mam tylko rok do odsiadki. I nie wiem co mam robić choć adwokat mówi że nie przyjedzie po mnie policja. Czy dostanę SDE jak dzwonili choć nie wstawiłem się do AŚ dzisiaj. Dziękuję za odpowiedź

l.chorzelewski napisał:
Czy dostanę SDE jak dzwonili choć nie wstawiłem się do AŚ dzisiaj.

Nie wstawiłem a "stawiłem". Wstawić to się możesz w knajpie.
Nikt nie wie czy dostaniesz zgodę na odbycie kary w domu. Brane są pod uwagę różne czynniki. Nie tylko fakt lekceważenia postanowień sądu.
l.chorzelewski napisał:
ale nie zrobiłem tego bo mam dzieci

Jak popełniałeś przestępstwo to też zrobiłeś to dla dzieci?

Witam. We wrześniu miałam sprawę za pobranie pożyczek na kogoś i sąd wiedział że staram się również o dozór w innej sprawie. Za te sprawę z pożyczkami dostałam wyrok w zawieszeniu a za te inna sprawe z 2015 jestem obecnie na dozorze elektronicznym. Dziś otrzymałam list na wezwanie kuratora właśnie w sprawie tej kary w zawieszeniu. Czy mogę mieć te karę będąc w SDE? System prowadzony jest w innym mieście przez innego kuratora a tamto dostałam z poprzedniego miejsca zamieszkania. Dzwoniłam do kuratora którego mam na systemie żeby zrobił mi wyjście na te wstawienie się do kuratora z tej sprawy z pożyczkami i jest w szoku bo nie wie o co chodzi . Jak to jest? Sądy między sobą nie wiedzą co się dzieje u dane osoby? Dali mi SDE wiedząc że mam inny wyrok w zawieszeniu?

Sądy wiedzą, zwłaszcza jak informacja trafi do KRK. Wyrok w zawieszeniu w innej sprawie nie jest przeszkodą do udzielenia zgody na SDE. Do kuratora się nie "wstawia" tylko "stawia". Jak nie wiesz co znaczy słowo "wstawia" to sprawdź sobie w poście wyżej lub w encyklopedii.

Powrót