Sedzia i kuratorka są rodzeństwem - Czy to nie jest konflikt interesów?

• Autor wątku Autor wątku adamsteam87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamsteam87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich tak jak w tytule, tocza sie sprawy gdzie kuratorka mojego dziecka i sedzia sadu rodzinnego ktory prowadzi sprawe sa spokrewnieni jako brat i siostra. Moje pytanie brzmi czy nie jest konflikt interesu i jesli tak to co moge zrobi ?

adamsteam87 napisał:
Moje pytanie brzmi czy nie jest konflikt interesu i jesli tak to co moge zrobi ?
Nie tyle konflikt interesów co możliwy wpływ na bezstronność sędziego a więc kwestia wniosku o wyłączenie. Z tego co Pan pisze można wywnioskować, że chodzi o kurator nadzorującą wykonywanie władzy rodzicielskiej. Choć kurator nadzorujący władzę rodzicielską składa dokumenty do sądu, które są potem dowodem i podlegają ocenie sądu to trzeba jednak mieć na względzie, że sam kurator nie jest ani stroną postępowania ani przedstawicielem strony. Według mnie nie ma podstaw do wyłączenia.
Przepis prawny:
art.50 Kodeks postępowania cywilnego
§1. Wniosek o wyłączenie sędziego strona zgłasza na piśmie lub ustnie do protokołu w sądzie, w którym sprawa się toczy, uprawdopodabniając przyczyny wyłączenia.
§2. Strona, która przystąpiła do rozprawy, powinna uprawdopodobnić ponadto, że przyczyna wyłączenia dopiero później powstała lub stała się jej znana.
§3. Do czasu rozstrzygnięcia wniosku o wyłączenie sędziego:
1) sędzia, którego dotyczy wniosek, może podejmować dalsze czynności;
2) nie może zostać wydane orzeczenie lub zarządzenie kończące postępowanie w sprawie.

Powrót