Sędzia podważa własny wyrok.

• Autor wątku Autor wątku simek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
simek2

simek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
:(Dzień dobry.
Jak w tytule. Czy sędzia może zmienić - podważyć własny wyrok w sprawie o powstały dług?
W dniu 28.10.2020 - wtedy jeszcze Przewodniczący Asesor wydał wyrok w mojej sprawie o niespłacony dług z pożyczki.

W dniu 13.01.2021. postanowieniem uchyla wyrok na podstawie " art. 174 § 1 pkt. 4 k.p.c. zawiesić postępowanie ". Chodzi o upadłość konsumencką.
Sprawy upadłości się toczyły i zakończyły. Od 12 miesięcy spłacam PSW.

Aż tu nagle budzi się ten sam już Sędzia nie Asesor i postanowieniem z dnia 05.01.2023. podjąć zawieszone postępowanie. W dodatku z udziałem syndyka. Oraz wyznacza termin rozprawy. Oraz zobowiązując mnie do zajęcia aktualnego stanowiska w sprawie – w
terminie 14 dni pod rygorem zwrotu pisma złożonego z uchybieniem terminu.

Czy jest możliwe takie postępowanie sędziego ?
Proszę o pomoc bo przerasta mnie to.
Oczywiście muszę coś odpisać do sądu. Tu raczej sobie poradzę.
W razie potrzeby udzielę więcej informacji aby doprecyzować.
Pozdrawiam.

Sąd był z mocy art. 174 § 1 pkt 4 k.p.c. obowiązany zawiesić postępowanie, skoro powziął informację o toczącym się postępowaniu w przedmiocie ogłoszenia upadłości. Skoro upadłość została już ogłoszona, to nie ma przeszkód do podjęcia zawieszonego postępowania, dlatego sąd z urzędu podjął postępowanie na podstawie art. 180 § 1 pkt 5 lit. b k.p.c. Zarówno zawieszenie, jak i podjęcie postępowania jest orzeczeniem w formie postanowienia, tu nie ma żadnego wyroku. To tylko kwestia formalna związana z brakiem możliwości prowadzenia postępowania z przyczyn, o których mowa m.in. w tych przepisach.
Po ogłoszeniu upadłości postępowania sądowe, administracyjne lub sądowoadministracyjne dotyczące masy upadłości mogą być wszczęte i prowadzone wyłącznie przez syndyka albo przeciwko niemu – art. 144 ust. 1 Prawa upadłościowego.

Powrót