Self employed a employee

• Autor wątku Autor wątku czorcik777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czorcik777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Bylam self employed przez 2 lata, od prawie miesiaca jestem juz zatrudniona przez pracodawce i zrezygnowalam z pierwszego.moje pytanie; czy musze rejestrowac sie w homme office?????? Czy to dotyczy tylko osob ktore zaczely prace w pierwszym roku pobytu w angllii??
Prosze o odpowiedz !dziekuje!

W zasadzie nie musisz bo nabylas prawa rezydencji - Niestety w praktyce roznie to bywa i czasem moga potraktowac Twoja obecna prace jako pierwsza i zazadac WRS ( chodzi mi o instytucje )

nie jestes w grupie osob wylaczonych z rejestracji, wiec powinnas sie zarejestrowac. :)

Przeciez 2 lata pracowala tu jako self-employed. Ja zlozylabym aplikacje o potwierdzenie rezydentury

ale to nie byla zarejestrowana praca :) Nie bede cytowac, kto jest wylaczony z regulacji i ktory obywatel A8 ma prawa do zasilkow, bo pewnie juz to czytaliscie. Przeczytaj to uwaznie Eliss. A ty czrocik zarejestruj to prace i to najlepiej w ciagu miesiaca od jej rozpoczecia, bo szkoda zebys miala przerwe, chyba ze sie nie bawisz w pielgrzymke na szczyt pod tytulem 'permanent right to reside' Pozdro.

Jesli ktos jest w uk 5,5roku jako self-employed to musi sie rejestrowac w HO.....?

jezeli chce przejsc na employera i pracowac dla NHS??? Lub czy jest opcja pracowania jako self-employed dla NHS??? Czym to sie wogole rozni...self-employed a employer???thx

Roznica polega na tym, ze self - employed jest to dzialalnosc gospodarcza ( pracujesz sama dla siebie ), employed - jestes zatrudniona przez pracodawce. W NHS jest mozliwosc zatrudnienia sie jako podwykonawca - wykonywanie zlecen jako SE zalezy tylko czy w danym profilu, w ktorym szukasz pracy jest takie zapotrzebowanie.

Prosze niech mi ktos to wkoncu wytlumaczy bo ja juz chyba nie kapuje pewnych spraw. --bedac self employed nabywasz od razu takie same prawa i przywileje jak reszta obywateli z EU?tZW wirtualne prawa socjalne i pracownicze,jakis prawik mi to oswiadczyl w CBA
jesli pracowalam i nadal pracuje od 2008 marca jako self employed to teoretycznie po 12 miesiacach nabylam te rezydenture?gdzies mi sie obilo o uszy ze juz bedac samozatrudniona moge starac sie o rezydenta po 3 miesiacach.
czy bedac self employed i pracujac na etacie nie zwiazanym z dzialalnoscia , nie wyrobiajac HO dla osob pracujacych gdy strace te prace pozostajac nadal samozatrudniona JAK TUTAJ PRAWO MOWI?:mad:

Pracujac jako SE mozesz starac sie o status rezydenta nie czekajac az minie 12 miesiecy. Jezeli jednoczesnie pracujesz jako SE i jestes zatrudniona to rowniez masz obowiazek rejstracji WRS.

Powrót