Self employed - Invoice za zaliczke

• Autor wątku Autor wątku kondziook
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kondziook

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Jako poczatkujacy self employed mam takie pytanie - jaki dokument/invoice wystawiac za zaliczki? np projekt jest wyceniony na ?500 i biore ?200 zaliczki a ?300 klient doplaca po oddaniu pracy. Obie kwoty wplywaja na moje konto w pewnym odstepie czasu. Jak sie to ma do mojej rachunkowosci, numerowania invoicow, nazw za co invoice jest wystawiany itd

Z gory wielkie dzieki
Konrad

ps
Forum pierwsza klasa! Gratulacje

albo wystawiasz invoice na glowna sume zaznaczajac tam termin zaplaty rozbijajac na raty, lub wystawiasz osobne invoice na poszczegolne sumy. Ja zrobilabym tak ja w drugim przypadku. W rachunkowosci nic ci sie nie zmienia - rozliczasz sie od pobranej sumy a nie od ilosci rachunkow. Pamietaj,ze w uk wcale nie musisz numerowac rachunkow :)

Wielkie dzieki za odpowiedz :ok:

Ta druga opcja wyglada znacznie lepiej dla mnie.

A jak nazywac invoice za zaliczke? Tzn mamy ten projekt - jakas grafika lub strona www wyceniona na 500 i biore zaliczke 200. Czy mam wystawic invoice na 200 piszac ze to jest Advance payment for .. (okreslic za co) a pozniej wystawic drugi invoice na kwote - no wlasnie

- tylko 300 i napisac ze to jest final payment ( czy jak najlepiej to okreslic?) za ta grafike

- czy wystawic na 500 i uwzglednic jakos ta zaliczke co daje do zaplaty 300?

Pozdrawiam
Konrad

hm....Mozesz to zrobic tak jak piszesz a mozesz rozdzielic usluge. np. 200f i napisz rodzaj uslugi , ktory miesci sie w tej cenie, potem znowu rodzaj uslugi i koszt 300f. Wcale nie musisz pisac w invoice, ze sa to zaliczki - to niepotrzebne.

dokladnie o to mi chodzilo
do tej pory robilem jak napisalas - wystawialem invoice np za consulting

Jeszcze raz wielkie dzieki.

Pozdrawiam
Konrad

Eliss napisał:
albo wystawiasz invoice na glowna sume zaznaczajac tam termin zaplaty rozbijajac na raty, lub wystawiasz osobne invoice na poszczegolne sumy. Ja zrobilabym tak ja w drugim przypadku. W rachunkowosci nic ci sie nie zmienia - rozliczasz sie od pobranej sumy a nie od ilosci rachunkow. Pamietaj,ze w uk wcale nie musisz numerowac rachunkow :)

Witam,

Z zona mieszkamy w Londynie, ja juz od ponad roku a ona prawie rok. Oboje rozliczalismy sie juz raz z podatku w Anglii.

Niecale 2 tygodnie temu moja zona zlozyla wniosek o separacje. Ja do tej pory nic nie otrzymalem. Twierdzi, ze w Anglii nie potrzeba zadnej rozprawy do tego.

Kaze mi sie wyprowadzic z mieszkania, ktore wynajmujemy, albo ona to zrobi z dziecmi.

Nie ma zadnych podstaw co do rozwodu itp. poniewaz nigdy jej nie uderzylem, nie pije - jestem abstynetem, opiekuje sie dziecmi i ja utrzymywalem (ona prowadzila dom), zdrady tez nigdy nie bylo.

Czy jest cos co mozna zrobic, zeby zapobiec separacji?

Dla dobra dzieci chce wyprowadzic sie ja (po co im wiecej stresu?). Poprosilem ja zeby podpisala mi zwykly swistek, ze wyprowadzam sie za jej namowa, zeby nie miala argumentu, ze ucieklem od niej, ale ona mowi, ze nie podpisze, co robic?

Najchetniej nie chcialbym ani rozwodu ani separacji, ale ona nalega. Nie ma nigogo innego pomiedzy nami a ona twierdzi po prostu, ze nie chce juz dluzej byc ze mna.

Wszystko byloby latwiejsze, gdyby sprawa dziala sie w anglii, ale tutaj nie mam gdzie szukac pomocy, wiec z gory dziekuje za kazda pomoc....

Powrót