Self employed - kilka pytan

• Autor wątku Autor wątku siva
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siva

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie

Czy moglibyscie mi pomoc jesli znacie odpowiedz ?
Mam taka sytuacje , w chwili obecnej jestem na macierzynskim w UK, ktory konczy mi sie za miesiac, po tym czasie aby otrzymywac zasilek musze wrocic do pracy conajmniej na 16 godzin tygodniowo aby zatrzymac prawo do tego zasilku. W mojej obecnej pracy nie chca zgodzic sie na to bym wrocila na part time a niestety nie jestem w stanie praco2ac na full time . Pomyslalam o zatrudnieniu self employed na zasadzie uslug i wynajmowania sie w firmach na zasadzie dniowek jak w popularnych agencjach - mam kilka znajomych firm ktore moglyby mnie zatrudniac okazjonalnie a ja moglabym im wystawic fakture.

pytania moje sa nastepujace :

1. czy to rozwiazanie jest korzystne i jakie sa skladki w ubezpieczeniu i - nie wiem co jeszcze sie placi przy self employment - nawet kiedy nie ma sie dochodow w danym miesiacu

2 czy bedac na self employment zatrzymam prawo do zasilkow kiedy bede pracowac umowne 16 godzin - czy musze z gory okreslac ile czasu bede pracowac ?

3. jak placic skladki i jesli ktos wie to krok po kroku jak sie prowadzi taka firme ,

4. czy musze z gory okreslac jakiego typu bedzie tofirma czy moge podac poprostu uslugi czy cos takiego ogolnego ?

5. co jeszcze powinnam wiedziec zatrudniajac sie self employment - koszta , platnosci , terminy

dodam ze dopiero zaczelam wdrazac sie w temat wiec nie wiem nic w zasadzie na ten temat dlatego pytam was , pomozcie :)

siva napisał:
1. czy to rozwiazanie jest korzystne i jakie sa skladki w ubezpieczeniu i - nie wiem co jeszcze sie placi przy self employment - nawet kiedy nie ma sie dochodow w danym miesiacu

2 czy bedac na self employment zatrzymam prawo do zasilkow kiedy bede pracowac umowne 16 godzin - czy musze z gory okreslac ile czasu bede pracowac ?

3. jak placic skladki i jesli ktos wie to krok po kroku jak sie prowadzi taka firme ,

4. czy musze z gory okreslac jakiego typu bedzie tofirma czy moge podac poprostu uslugi czy cos takiego ogolnego ?

5. co jeszcze powinnam wiedziec zatrudniajac sie self employment - koszta , platnosci , terminy

dodam ze dopiero zaczelam wdrazac sie w temat wiec nie wiem nic w zasadzie na ten temat dlatego pytam was , pomozcie :)

od momentu rejestracji jestes ujmowana jako zatrudniona, nie licz na zasilek typu jsa contribution based, skladki na ubezpieczenie sa niewielkie, okolo 3 funtow tygodniowo.poza skladkami placi sie podatki od dochodow.
raz w roku trzeba sie rozliczyc z hmrc.
bedac selfemployed bedziesz miala prawo do wtc, ctc, hb.
mozesz im powiedziec ze bedziesz prowadzila dzialalnosc uslugowa, wszystko zalatwia sie przez telefon do hmrc.
dobrze jest miec dobrego ksiegowego ktory bedzie cie rozliczal, mozna wrzucic w koszta wiele rzeczy, o tym juz powie ci ksiegowy.

dziekuje serdecznie za odpowiedz

glownie wlasnie chodzi mi o pobieranie zasilku na dziecko czyli wtc ctc i cb :)

Powrót