self-employed: konto bankowe, miejsce zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku aballl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aballl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam kilka pytań. Miło będzie jeśli ktoś udzieli odpowiedzi choćby na jedno.

1. Czy w Wielkiej Brytanii jest obowiązek posiadania konta bankowego, gdy jest się self-employed? Nie mówię o specjalnym koncie firmowym - chodzi mi o jakiekolwiek konto bankowe.

Zdaje mi się (być może mylnie), że nie ma takiego wymogu, choć nigdzie nie znalazłem informacji, że konto bankowe jest wymagane lub że nie jest. Co najwyżej zaleca się je mieć, ale to ja wiem.

Jeśli to możliwe to proszę o wskazanie jakiejś podstawy prawnej lub wiarygodnej informacji z angielskiego źródła jak rzeczy się mają.

2. Jak dokładnie wygląda sprawa z byciem self-employed i zamieszkiwaniem w Wielkiej Brytanii? Z tego co przeczytałem wynika, że należy mieszkać w Wielkiej Brytanii i że poza Wielką Brytanią można spędzić co najwyżej pół roku w ciągu całego roku podatkowego.

Czy to prawda? Jakie sa konsekwencje, gdy ktoś się do tego wymogu nie dostosuje?

3. Powiedzmy, że jestem self-employed, mieszkam oficjalnie w Wielkiej Brytanii i nagle rozwiązuję umowę o najem mieszkania z landlordem. Nie mam normalnego mieszkania i zmuszony jestem mieszkać np. w hostelu.

Czy w myśl prawa mogę być self-employed?

Pozdrawiam :)

Powrót