self-employment a ciaza

• Autor wątku Autor wątku gabi3333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gabi3333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Pracuje od kilku lat jako sprzataczka (self-employment) i jestem w ciazy termin porodu mam na lipiec ale nie pracuje od 18 kwietnia.Niestety pech chcial ze jadac na swieta do Polski zle sie poczulam i zbyt niebezpieczny jest teraz powrót do UK jednak wszystkie formalnosci moze za mnie zalatwic maz.Prosze o pomoc poniewaz niewiem jakie papiery i gdzie powinnam zlozyc i o jaki zasilek sie ubiegac.Dziekuje.

Tak ale mysle aby tu w Polsce je wydrukowac i podpisac i wyslac do UK.Nie wiem jednak na jakiej zasadzie jest obliczana wysokosc macierzynskiego.Pracowalam jako sprzataczka i jedyne dochody jakie przedstawialam byly na podstawie staytmentów.

Macierzynski jest kwota stala z JC 138,18 lub 90% zarobkow ,wyplacaja kwote ,ktora jest nizsza. Obliczenie MA z dochodu : biora pod uwage zarobki z 13 tyg, ktore sama sobie wybierzesz i ktore sa dla Ciebie najkorzystniejsze zarobkowo.
Bedzieszmusiala rowniez dolaczyc MATB1 certificate wydaje go polozna badz lekarz.

Ostatnia edycja:
Czyli im wiecej przedstawie tym wiecej dostane i nie wazne z którego miesiaca?
Dziekuje za pomoc

Nie dostaniesz wiecej jak £138,18 na tydzien. Jezeli 90% z Twojego dochodu jaki przedstawisz z tych 13 tygodni wyjdzie mniej jak £138,18 to wyplaca macierzynski obliczony z dochodu, jezeli wyjdzie wiecej jak £138,18 to to wyplaca sume £138,18. Wiec lepiej przedstawic te tygodnie, ktore przewyzsza £138,18 abys nie dostala mniej. Liczysz 26 tyg. Z 66 tyg liczac wstecz od wyznaczonej daty porodu i z tych 26 tyg. Przedstawiasz 13 tyg z zarobkow z tym, ze zarobki nie moga byc nizsze jak £30 tygodniowo.

A mnie zastanawia jedna rzecz, a mianowicie nasza polska betonowa, komunistyczna mentalność i wszelakie kombinowanie.

Większość obywateli normalnej, cywilizowanej Europy w życiu nie pomyślałoby, aby wykorzystywać socjal obcego państwa, ale my Polacy robimy to nagminnie. Ot tak po prostu.

Jesteś Polką rodź dzieci w Polsce i nie myśl jak wyrolować inne państwo na pieniądze. Albo zrzeknij się obywatelstwa polskiego i wyprowadź się na stałe na wyspy. Przyjmij ich obywatelstwo.

Ja się wcale nie dziwie tym Anglikom i ich premierowi, że mają takie podejście do Polaków i innych napływowych nacji. Ich pieniądze wyłudzają obcokrajowcy, a oni sami na tym tracą.

Po pierwsze macierzynski to nie jest wyludzanie benefitu ani tez kombinowanie aby takowy wyludzic. Kazda kobieta, ktora pracowala i oplacala skladki ma prawo do macierzynskiego! Reguluja to przepisy o zatrudnieniu.
Proponowalabym w pierwszej kolejnosci zapoznac sie z przepisami a pozniej wydawac sady!

Ostatnia edycja:
Po pierwsze Eliss ma racje to nie jest wyludzanie ani kombinowanie...pracowalam w UK ladnych pare lat i macierzynski mi sie nalezy tym bardziej ze nadal zamierzam mieszkac i pracowac w Anglii.
Po drugie mentalnosc to my mamy ale do zazdrosci drugiemu czlowiekowi...bo moze ona ma lepiej niz ja...
a po trzecie co do wyludzania pieniedzy przez obcokrajowców to skoro maja takie a nie inne przepisy i czasami z latwoscia mozna duuuzo "wyludzic" to poprostu ludzie z tego korzystaja

Witam serdecznie

Wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, jestem self employed i pracuje jako Makeup Artist od 3 mies (Wrzesien)od wielu lat jestem tez zatrudniona jako sprzataczka aco pozawala mi zarobic okolo £180mies.Moje miesieczne zarobki z Self Employment ( makeup artits)to okolo £500-£800 mies.

Wiem ze jesli bede sie ubiegac o Maternity Leave dostane tylko 90% zarobkow sprzatczki czyli jakies £150mies trudno by bylo z tego wyzyc, ale liczac na podstawie mojej pracy Makeup Artist kwalifikuje sie na Statuory Maternity Leave £135 /tyg gdybym nie miala Employera w postaci pracy sprzatczki Czy to oznacza ze gdybym rezygnowala teraz z pracy ( sprzatanie)to kwalifikuje sie na Maternity Leave ?

prosze darujcie sobie komentarze o wysykiwaniu Angli z zasilkow, pracuje uczciwie, place podatki,jestem w ciazy, nie biore zasilkow i musze z czegos wyzyc kiedy nie bede mogla pracowac bo bede karmic dziecko.dziekuje i prosze o fachowa porade

Powrót