Serwis iformacyjny - opracowywanie newsów na podstawie wiadomości z innych portali

• Autor wątku Autor wątku Michal901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Chcę prowadzić amatorski portal informacyjny, na którym opisywałbym aktualne wydarzenia z Polski. Chciałbym opierać się na wiadomościach z większych mediów i na ich podstawie pisać własne newsy. Wiem, że jeśli chodzi o rozpowszechnianie aktualnych wiadomości o polityce, gospodarce czy religii , obowiązują odstępstwa od praw autorskich.

W związku z tym mam 2 pytania

1) Czy podanie źródła do strony z której zaczerpnąłem informacje wystarczy? Czy mogę w ten sposób bez zgody autora korzystać z informacji z każdego portalu, jeśli dotyczą one aktualnych spraw politycznych czy gospodarczych?
- Mowa tutaj o napisanym własnoręcznie tekście w oparciu o informacje znalezione w innym serwisie informacyjnym.

2) Czy mogę bez zgody autora korzystać z umieszczonym przy danym artykule zdjęciu (także ilustrującym bieżące wydarzenia polityczne), podając ich źródło?

1. Tak, nikt nie ma monopolu na fakty.
2. Art. 25 Prawa autorskiego
oraz opcja Szukaj bo temat był omawiany wielokrotnie.

Jeśli zdjęcie nie wypełnia przesłanek fotografii reporterskiej i korzystanie z niego nie mieści się w prawie cytatu konieczna jest zgoda autora.

Ostatnia edycja:
Powrót