Serwis internetowy od osoby prywatnej - odpowiedzialność za regulamin

• Autor wątku Autor wątku zanetta.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zanetta.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.

Chcę uruchomić niekomercyjny, hobbystyczny serwis internetowy, w którym użytkownicy będą wprowadzali szeroko rozumiane wydarzenia z żeglarstwa.
Zamierzam przygotować regulamin korzystania z serwisu i z tego co czytałam powinnam oznaczyć usługodawcę, czyli siebie i jako, że robię to prywatnie, powinnam podać swoje imię, nazwisko i miejsce zamieszkania.
Czynić tego świadomie nie mam w planach, bo o ile w pełni anonimowa nie pozostanę i niektórzy będą mnie kojarzyli z tym serwisem, to na tacy wykładać swoich danych osobowych nie zamierzam. I tu moje pytanie i prośba - jakiej odpowiedzialności z tego tytułu mogę się spodziewać w praktyce?

Za pomoc z góry pięknie dziękuję.

Ostatnia edycja:
Dziękuję. Jest to dobry trop, ale jak to się ma w praktyce w przypadku osoby fizycznej?

Samodzielnie znalazłam coś takiego (dotyczy sankcji za brak regulaminu):

"(...) może nałożyć na przedsiębiorcę w drodze decyzji: „karę pieniężną w wysokości nie większej niż 10 % przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary, jeżeli przedsiębiorca ten, choćby nieumyślnie (…) dopuścił się praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów w rozumieniu art. 24 u.o.k.k.”"

I najczęściej powyższe dotyczy sklepów internetowych lub odpłatnych usług.

Natomiast czy kojarzycie Państwo jakieś wyroki dla osób fizycznych, gdzie usługodawca świadczy usługi bezpłatnie?
Jakiej wysokości grzywna grozi dla powyższego w przypadkach, gdy:
1) nie ma wyraźnie określonego właściciela serwisu (tj. regulamin nie zawiera jego danych osobowych)?
2) regulamin zawiera kauzule abuzywne "przypadkowe" (czyli takie, które nie powstały w złej wierze i nikt z usługobiorców nie zgłasza problemu, ale organizacja "prokonsumencka" robi donos)?

I przy okazji bym zapytała - czy jeśli serwis internetowy świadczy usługi bezpłatnie, to też podpada pod ustawę o ochronie konkurencji i konsumentów? I w szczególności czy jego użytkownik to konsument?

Ostatnia edycja:
zanetta.p napisał:
... ale jak to się ma w praktyce w przypadku osoby fizycznej? ...
Nie ma znaczenia, obowiązki określa Art. 5. Ustawy, przedsiębiorca ma dodatkowe obowiązki. Polecam wnikliwą lekturę całej Ustawy.

... portal dyskusyjny, jest [FONT=&quot]dostawcą usług internetowy [/FONT][FONT=&quot].... Usługodawca świadczący drogą elektroniczną usługi polegające na umożliwieniu bezpłatnego dostępu do utworzonego przez siebie internetowego portalu dyskusyjnego ... [/FONT]
[FONT=&quot](SN sygn. akt IV CSK 665/2010)[/FONT]

Ostatnia edycja:
Powrót