serwis internetowy - potrzebna pomoc specjalisty.

• Autor wątku Autor wątku łukasz czop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ł

łukasz czop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.
Nazywam się Łukasz mam 24 lata i na prawie gospodarczym i w ogóle na prawie nie znam się kompletnie, tyle tytułem przedstawienia się. A teraz do rzeczy w najbliższym czasie założę serwis internetowy coś a'la polskie rapidshare i tu moje pytanie - otóż serwis będzie darmowy tzn. ludzie będą mogli wysyłać i pobierać pliki za darmo a ja będę czerpał zysk z reklam. Chciałbym się dowiedzieć
czy muszę rejestrować działalność gospodarczą czy mogę się rozliczać jako osoba fizyczna, bo tak na dobrą sprawę prowadzenie takiego serwisu (usług) jest darmowe tzn z tytułu samych usług nie pobieram pieniędzy a jedynie z reklam.
Czytałem trochę o tym w necie i wyczytałem, że osoby, które czerpią dochody z programów partnerskich rozliczają się jako osoby fizyczne. Bardzo prosiłbym o zainteresowanie moim problemem szczególnie osoby, które raczej uważają się za specjalistów, ale oczywiście za każdą radę będę bardzo wdzięczny:cool:

Taki serwis z góry jest nie legalny
wymiana plików a zwłaszcza jego udostępnianie jest karalne
a zwłaszczas kiedy będziesz chciał uzyskać z tego dochody

Takie serwisy są legalne jeśli spełniają kilka warunków: po pierwsze muszą informować użytkowników, że upload plików do których się nie ma praw autorskich jest karalny i ścigany, i po drugie muszą natychmiast usuwać takie pliki jeśli nakaże to właściciel praw autorskich co do tego to mam pewność nie wiem tylko jak z tym rozliczaniem.

Prokuratortus napisał:
Taki serwis z góry jest nie legalny
Bzdura!
Prokuratortus napisał:
wymiana plików a zwłaszcza jego udostępnianie jest karalne
Bzdura!
Po co się wypowiadasz w temacie, o którym nie masz najmniejszego pojęcia?

@łukasz czop
Moim zdaniem, jeżeli będziesz z tego czerpał regularne dochody, to będzie to działalność zorganizowana, a więc należałoby założyć DG. Ale być może jest jakieś inne rozwiązanie - może ktoś jeszcze się wypowie.

łukasz czop napisał:
muszą informować użytkowników, że upload plików do których się nie ma praw autorskich jest karalny i ścigany
Nie muszą.

łukasz czop napisał:
muszą natychmiast usuwać takie pliki jeśli nakaże to właściciel praw autorskich
Nie muszą.

Polecam lekturę ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Ostatnia edycja:
dzięki Ripper z pewnością ją przeczytam, jeśli ktoś jeszcze zna jakieś akty prawne to byłbym wdzięczny... po prostu nie chciałbym by mój serwis skończył jak odciebie.com

Co do legalności sprawa wyjaśniona, teraz podatki:
Jeśli jedynym źródłem dochodu mają być wyświetlane na stronie reklamy i nie zamierzasz pobierać opłat za pobieranie/udostępnianie plików(konta premium itd.) to w polskim prawie jest niezły bajzel.
Jeśli umieścisz reklamy Google AdSense ,tu każdy US twierdzi inaczej jedni wymagają DG drudzy, że wystarczy zapisać to w zwykłym PiCie. Tu wycieczka do twojego US wymagana.Co do innych takich pośredników reklamowych i programów partnerskich też lepiej się w US spytać.

W przypadku gdy umowa jest zawierana bezpośrednio między Tobą, a kimś, kto chce się reklamować można to załatwić dwojako. Albo podpisujesz z nim umowę zlecenie/o dzieło na zamieszczenie odpowiedniej reklamy na twojej stronie(grupa docelowa: firmy,instytucje itd.), albo po założeniu DG możesz świadczyć usługi reklamowe i "sprzedawać" to miejsce na stronie(grupa docelowa: wszyscy).

Również wchodzi w grę dzierżawienie komuś miejsca na reklamę na stronie,ale nie mam bladego pojęcia jak to od strony prawnej wygląda w wirtualnym świecie.

Z doświadczenia powiem,że klienci chętniej korzystają z usług "firmy" niż "wolnego strzelca", którego trzeba zatrudnić, ale za to wiążą się z tym większe koszta.

Ostatnia edycja:
Powrót