Serwis internetowy - Przechowywanie danych a działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku pred
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pred

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Od razu mówię, że jestem nowy na forum i nie wiem czy to odpowiedni dział dla tego tematu.

Wraz ze znajomymi tworzymy serwis internetowy wspomagający organizowanie spotkań.
Przykładowy przebieg:
Osoba tworzy spotkanie (informację, że odbędzie się rozgrywka) w aplikacji (można coś porównać do tworzenia tematu na forum) uzupełniając dane jak: miasto, woje., data i różne inne postanowienia specyficzne dla tej domeny. Osoba która chce wziąć udział w spotkaniu, kilka "Zapisz mnie" i uzupełnia pewne dane z formularza (Nick).
Do tego, użytkownicy mogą nanieść siebie na mapę google maps (oznaczenie miejsca) informując czy szukają transportu czy go oferują.
Podczas rejestracji nowego konta użytkownik uzupełnia:
-nick
-nr tel
-miasto (najbliższe większe, lub bezpośrednio w którym mieszka)
-email

W aplikacji istnieje również moduł statystyk i to własnie tam są prezentowane dane użytkownika, spotkań.

Więc tak, my nie pobieramy (na razie) żadnych opłat za organizowanie spotkać po przez aplikację, ani za reklamy, ani za nic innego.

I teraz pytanie, czy nie posiadając działalności gospodarczej mogę przechowywać dane użytkowników i je przetwarzać ?
Regulamin na razie piszę sam zbierając informacje z internetu (różnego rodzaju poradniki/strony). Dokleiłem klauzulę (a nawet dwie) którą musi zaakceptować użytkownik:

wyraża zgodę na przetwarzanie tych danych (stosownie do ustawy z 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych, Dz. U. z 1997 r., nr 133, poz. 883 ze zm.) w celu realizacji usług dostępnych w ramach aplikacji internetowej.

Wyraża zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Aplikacji w celach promocyjnych i marketingowych, zgodnie z Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997 r., w tym na udostępnianie moich danych renomowanym dostawcom produktów lub usług oraz na otrzymywanie informacji handlowej w rozumieniu Ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Dopiero zaczynam się tym interesować, więc konkretna odpowiedz na pytanie i porady gdzie mogę więcej doczytać na ten temat byłby bardzo pomocne.

Pozdrawiam.

pred napisał:
... Dopiero zaczynam się tym interesować, więc konkretna odpowiedz na pytanie i porady gdzie mogę więcej doczytać na ten temat byłby bardzo pomocne. ...
Zacznij od strony GIODO pamiętając, że w maju przyszłego roku wchodzi w życie Rozporządzenie RODO.

Zainteresuj się również Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Jak na razie przeczytałem ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002r.

Znalazłem tam taki pkt.

Art. 3. Przepisów ustawy nie stosuje się do:
1)...
2)używania poczty elektronicznej lub innego równorzędnego środka komunikacji
elektronicznej między osobami fizycznymi, w celach osobistych niezwiązanych
z prowadzoną przez te osoby, chociażby ubocznie, działalnością zarobkową lub
wykonywanym przez nie zawodem;

Zródło: Internetowy System Aktów Prawnych

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo może są jeszcze jakieś inne warunki określające czy muszę stosować tą ustawę.
Załóżmy, że nie muszę stosować - co wtedy to dla mnie oznacza ?
Regulamin muszę posiadać, ale jak wtedy mam nazwać usługę -> "usługa darmowa/bezpłatna/niekomercyjna" ?
Czy może nie muszę tego podkreślać w regulaminie i po prostu wpisać "usługa" ?

Chyba nie da się edytować więc piszę nowy post.

W ustawie o danych osobowych znalazłem taki art.

Internetowy System Aktów Prawnych

Art. 3. 1. Ustawę stosuje się do organów państwowych, organów samorządu
terytorialnego oraz do państwowych i komunalnych jednostek organizacyjnych.
2. Ustawę stosuje się również do:
1) podmiotów niepublicznych realizujących zadania publiczne,
2) osób fizycznych i osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niebędących
osobami prawnymi, jeżeli przetwarzają dane osobowe w związku z działalnością
zarobkową, zawodową lub dla realizacji celów statutowych

oraz

Art. 3a. 1. Ustawy nie stosuje się do:
1) osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub
domowych;

Czy to oznacza, że moja przechowywane dane na serwerze (zbiór danych) nie musi zostać rejestrowany ani nie podlega ustawie ?

Jeśli potrzeba więcej informacji do określenia, to chętnie napiszę.

Ogólnodostępny serwis nie przetwarza danych w celach ani osobistych ani domowych.

@p_a_g

Teraz przyszło mi do głowy, że jednak racja.

No ale co z Art 3. Ust 1. podpunktem nr 2)

osób fizycznych i osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niebędących
osobami prawnymi, jeżeli przetwarzają dane osobowe w związku z działalnością
zarobkową, zawodową lub dla realizacji celów statutowych (?)

Przecież, to nie jest żadna działalność zarobkowa.

Przeczytaj art. 5 uodo. Poza tym w art. 3 ust. 1 pkt 2 masz wskazane też cele statutowe.

Ostatnia edycja:
Zanim zostanie podjęta decyzja, by wskazać jako podstawę prawną przetwarzania wyrażenie zgody, należy zapoznać się z treścią art. 23 ust. 1 pkt 1-5 uodo oraz art. 6 ust. 1 lit. a-f RODO.

Powrót