Serwis internetowy

• Autor wątku Autor wątku zokzok27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zokzok27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym założyć serwis internetowy, w którym użytkownicy po darmowej rejestracji będą wygrywać nagrody, jeśli odgadną jakieś hasło. Jak to wygląda ze strony prawnej? trzeba zakładać firmę?

Tylko skąd te nagrody? Działalność charytatywna?

Ja je funduję - drobne upominki.

Nie trzeba działalnościo gospodarczej zakładać.

A jeśli będę zarabiac na reklamach? Wystarczy tylko odprowadzać podatek?

Chciałbym się dołączyć do wątku. Interesuje mnie taka sytuacja, gdzie osoba fizyczna zawiera umowe z google w programie adsense, mija jakiś czas (zapomina o adsense) i zakłada działalność gospodarczą nie związaną z google adsense. Do tej pory osoba ta nie uzyskała żadnych dochodów z programu partnerskiego adsense. Tu powstają pytania:
1.Czy jeżeli nie ma przychodów z tytułu adsense nie ma żadnych obowiązków ani rejestracji w US a tym bardziej podatkowych ??
2. Na jednym z forum internetowych przeczytałem że kwestie przychodu z adsense na działalności gospodarczej rozwiązuje sie wystawiając faktura jak za zwykłą sprzedaż, gdzie orginał trafia do kosza a kopia do KPIR. Czy rzeczywiście można tak to rozwiązać ? Jaki wpis do ewidencji gospodarczej powinien widnieć na świstku z urzędu gminy aby US nie zakwestionował tego źródła dochodu? Może wystarczy dowolny wpis ?

Powrót