Serwis komputerowy odmówił wykonania opłaconej usługi

• Autor wątku Autor wątku plainview
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plainview

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jeden z portów USB mojego komputera uległ uszkodzeniu mechanicznemu, 2 kolejne również przestały działać. Ponieważ sprzęt był na gwarancji, zwróciłem się z prośbą o serwis do producenta (duża firma na D). Otrzymałem odpowiedź, że diagnoza+ naprawa wyniesie ok. 350 PLN+ koszt części. Otrzymałem proformę+ warunki serwisowe (oczywiście ich nie przeczytałem) i dokonałem opłaty. Serwis stwierdził, że koszt naprawy uszkodzonego mechanicznie USB to... 3600 PLN netto (ponieważ znajduje się na płycie głównej i muszą wymienić ją całą), a 2 kolejnych USB niecałe 100 PLN (cały komputer kosztował rok wcześniej 3650 PLN). Gdy wyraziłem chęć wymiany 2 USB za 100 PLN, odmówiono mi takiej możliwości i powiedziano, że najpierw muszę wymienić część uszkodzoną mechanicznie (za 3600 PLN).

Oczywiście nie ma żadnego technicznego problemu, żeby dokonać wymiany tylko części za 100 PLN.

I teraz najważniejsze- odmowę uzasadniono zapisami przesłanych mi wcześniej warunków serwisowych, które jednak miały już w tytule informację, że są przeznaczone tylko dla klientów biznesowych (podczas gdy ja jestem konsumentem).

Ja twierdzę, że właśnie z tego powodu nie mogły mnie dotyczyć i domagam się zwrotu 350 PLN, a dział reklamacji (nie podając żadnego uzasadnienia) odmawia zwrotu wpłaty.

Co radzicie? Czy są jakieś kroki, które powinienem podjąć, żeby odzyskać pieniądze?

Powrót