serwis nie stwierdził uszkodzenia

• Autor wątku Autor wątku sprawdzoneocenione
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sprawdzoneocenione

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam problem z robotem odkurzającym zakupionym w jednej z sieci rtv agd.
Odkurzacz zaczął świrować, kręci się w kółko zamiast odkurzać i staje w miejscu wydając komunikat, żeby położyć go w otwartej przestrzeni, pomimo nie jest niczym ograniczony.
Zgłosiłem problem do serwisu producenta,przesłałem film ukazujący nieprawidłowe działanie i odesłałem odkurzacz do serwisu na gwarancję.
Serwis odesłał odkurzacz do mnie uzasadniając, że testowali odkurzacz i wszystko jest ok. Pomijam fakt, że serwis odesłał odkurzacz brudny i porysowany.
Problem dalej występuję, co też nagrałem.
Co mogę zrobić w takim przypadku, czy mogę skorzystać z rękojmi?

Zakładam, że nabyłeś to jako osoba prywatna i nic nie wyłączyło tej rękojmi? Wówczas jak najbardziej rękojmia do sprzedawcy - art 556+561 kc. I nie daj się zbyć, że sprzedawca "odeśle to do serwisu na gwarancję" albo "wykonuje tylko usługę przesłania w Twoim imieniu" albo "uzależnia odpowiedź od decyzji serwisu" etc. - sprzedawca ma ustosunkować się do złożonej reklamacji i to najlepiej na piśmie.

osoba prywatna, zakup przez internet z odbiorem osobistym.
obawiam się że jak złożę rękojmie w sklepie to odeślą to do serwisu a serwis da taką odpowiedź jak poprzednio, chociaż na filmach widać usterkę.

To sprzedawca ma dać odpowiedź. W przypadkach innych niż żądanie odstąpienia od umowy będzie miał na to 14 dni kalendarzowych inaczej uważa się taką reklamację za uznaną. Złóż reklamację i nie da się zbyć sprzedawcy.

A czy w powyzszym przypadku zamiast reklamacji do sprzedawcy mozna złożyć odstąpienie od umowy? W gruncie rzeczy produkt nie spelnia funkcji zawartych w umowie?

To nadal jest reklamacja (i nie ma w tym wypadku ograniczenia na odpowiedź w 14 dni oraz sprzedawca ma prawo wpierw rzecz wymienić albo naprawić) chyba, że masz na myśli odstąpienie bez przyczyny - ale na to jest 14 dni od chwili odebrania rzeczy i w dodatku oddanie wadliwej rzeczy na pewno stworzy spór ze sprzedawcą. Chociaż z opisu wnioskuję, że i tak ten termin na odstąpienie bez przyczyny już minął.

Powrót