serwis niekomercyjny - konieczna rejestracja?

• Autor wątku Autor wątku EmiRos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EmiRos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam :-)
zamierzam uruchomić niekomercyjny serwis fotograficzny i w związku z tym mam
trzy pytania.

1. Czy muszę założyć DG aby prowadzić ten serwis? Koszty serwera zamierzam
pokrywać z google adsense / banerów itp. Co, jeśli wpływy z reklam
przekroczą opłatę za serwer?

2. Czy wymagana jest rejestracja strony? Z racji tego że serwis będzie
fotograficzny to aktualizację będą się odbywały codziennie.

3. Czy wymagana jest rejestracja bazy danych użytkowników? Artykuł 43 ust 9
ustawy o ochronie danych sugerowałby , że niekoniecznie.

pozdrawiam

Emi

Ostatnio głośno o tym było, sprawa z TK i uchwałą, że jakoby każda www to dziennik, czasopismo itp, ale okazało się, że nie jest to konieczne, mało tego, sami sędziowe jak mnie pamięć nie myli z uśmiechem na twarzy powiedzieli, że ich strona aktualizowana co jakiś czas nie będzie rejestrowana, sami dali przyklad :-)

Co do rejestracji www jako DG - jeśli masz z tego przychód i tylko i wyłącznie się tym zajmujesz, pewnie musiałbyś się jako przedsiębiorca zarejestrować, to można enumetratywnie z pojęcia przedsiębiorcy z ustawy o swobodzie d.g. wyintepretować jak dobrze rozumuje. I chyba to taką rejestrację Ci chodziło?

Jest masę osób, które mają swoje strony www i z reklam adsense mają zyski,ale rozliczają się jak Jan Kowalski osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej i słusznie, podatek od dochodu zapłacą.

Co do rejestracji bazy użytkowników - po prostu nie zbieraj informacji zwanych danymi osobowymi, ja na Twoim miejscu bym w ogóle skasował jakieś pole w stylu: Nazwisko, adres zamieszkania, bo po co Ci to ?

No chyba, że chcesz to zbierać faktycznie na własne potrzeby, to wtedy myślę, że wystarczy jeśli w regulaminie korzystania ze strony www, jasno podkreślisz, że nie sprzedajesz tego nikomu i nie użyczasz, ustawa o ochronie danych osob. w dużej mierze dotyczy tylko tych podmiotów, które dane użyczają, przetwarzają, sprzedają itp o ile się nie mylę.

Myślę, że moja ogólna wypowiedź naukowo - dydaktyczna coś Ci chociaż z grubsza nakreśla, jeśli się gdzieś pomyliłem ktoś mnie naprostuje i oboje będziemy mądrzejsi :)

Powrót