Serwis rowerowy

• Autor wątku Autor wątku dbaran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dbaran

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam
Mam pytanie, ponieważ kupiłem rower i od sprzedawcy mam rok serwisu za darmo, czyli regulacja przerzutek, centrowanie kół itd. Czy po tym roku, aby dalej mieć serwis za darmo ( przez kolejny rok ) mogę powołać się na "ustawe o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" ?? Ponieważ nie wiem czy serwis roweru podszedł by pod ten przepis ??

Hej. Każdy towar podlega ustawowej ochronie. Jednak nie zapomnij, że regulacje, centrowanie są czynnościami serwisowymi mającymi na celu utrzymanie roweru w dobrym stanie technicznym. Więc moim zdaniem mogą to być czynności płatne. (koła same się nie rozcentrowują, przerzutki się rozregulowują, itp.) Tak samo jest z samochodami, mimo, że są na gwarancji, to za przeglądy serwisowe się płaci.

No nie wiem jak to jest z samochodami dokładnie, ale chyba jest tak że przeglądy są płatne bo inaczej w przypadku potrzeby wymiany części która zużyła się wcześniej niż to powinno być, nie będzie ta wymiana darmowa.

Teraz mam jednak inny problem :) Jechałem sobie na prostej drodze i po przełączeniu na przerzutkę 1 z tyłu przerzutnik zawadził o szprychy czego efektem jest zniszczony przerzutnik plus scentrowane koło. Zastanawiam się czy sprzedawca może odmówić wymiany przerzutnika i spróbować mi wmówić że źle go użytkowałem. Gdzie w takim przypadku najlepiej się zgłosić gdyby nie chciał uznać moich "roszczeń" ??

Do sądu:) Najlepiej jednak zgłoś reklamację do sprzedawcy i poczekaj co powie, po co gdybać na przyszłość.

Teraz mam jednak inny problem Jechałem sobie na prostej drodze i po przełączeniu na przerzutkę 1 z tyłu przerzutnik zawadził o szprychy czego efektem jest zniszczony przerzutnik plus scentrowane koło. Zastanawiam się czy sprzedawca może odmówić wymiany przerzutnika i spróbować mi wmówić że źle go użytkowałem. Gdzie w takim przypadku najlepiej się zgłosić gdyby nie chciał uznać moich "roszczeń" ??

Sprzedawca może powołać się na `rażące niedbalstwo` z twojej strony.

Przerzutka była rozregulowana jeżeli weszła w szprychy, czyli jest to twoja wina.

Ramadisu napisał:
Sprzedawca może powołać się na `rażące niedbalstwo` z twojej strony.

Przerzutka była rozregulowana jeżeli weszła w szprychy, czyli jest to twoja wina.

Rower ma miesiąc niecały i sprzedawca sam powiedział że na regulacje mam zgłosić się po miesiącu (narazie zrobił regulacje wstępną, aby wszystko się "dotarło" ). Ja nic w tej kwestii nie zmieniałem. Poza tym poszukam info czy jest możliwe iż sprawny przerzutnik może wpaść w szprychy bo na żadnym innym rowerze mi się to nie zdarzyło, a regulacja na nich była dużo gorsza niż na tym.

Ostatnia edycja:
dbaran napisał:
Rower ma miesiąc niecały i sprzedawca sam powiedział że na regulacje mam zgłosić się po miesiącu (narazie zrobił regulacje wstępną, aby wszystko się "dotarło" ). Ja nic w tej kwestii nie zmieniałem. Poza tym poszukam info czy jest możliwe iż sprawny przerzutnik może wpaść w szprychy bo na żadnym innym rowerze mi się to nie zdarzyło, a regulacja na nich była dużo gorsza niż na tym.

Pracowałem w serwisie rowerowym - powodem dla którego przerzutka (NIE przerzutnik), może "wejść w szprychy" jest albo rozregulowanie albo skrzywiony hak przerzutki.

Jeżeli oparłeś rower np. o ścianę tak że dotykała przerzutki to mogła się ona rozregulować. Tym bardziej jeżeli np. kładłeś rower na ziemi.

Za regulacje ostatniej i pierwszej przerzutki odpowiadają śruby, które nawet po oparciu rowera nie zmieniają położenia ( chyba że się mylę ) co mogło by spowodować że przerzutka wpadnie w szprychy .... Poza tym sprzedawca sam mówił że po miesiącu trzeba będzie wyregulować wszystko ( tzn. miałem się zgłosić do niego po tym czasie, a miesiąc jeszcze nie minął ) ale to dyskusja chyba na inne forum.

Ostatnia edycja:
Powrót