Serwis z korepetycjami

• Autor wątku Autor wątku matigp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matigp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, jestem w trakcie planowania serwisu lokalnego z ogłoszeniami korepetycje. Czy sa jakies przepisy ograniczające lub zakazujące ? Jak wyglada sprawa z udzielaniem korepetycji ?

Moja strona bedzie miała namiary na osoby chcące udzielać korepetycji ( ogłoszenia darmowe ) z mojego miasta.

Przeglądając inne serwisy o podobnej tematyce - ogólnopolskie zauważyłem ze przy osobach jest pole "cena" i ludzie tam wpisując z 1h. Taka opcja jakby nie było, była by przydatna dla odwiedzającego lecz nie wiem czy z punku prawa osoba która udziela nie będzie miała problemów i za czym idzie ja jako twórca ? Osoba ta może zdarzyć się nie pełnoletnia, lub nie mająca działalności gospodarczej.

Tyle się teraz słyszy o rejestracji portali w sadzie czy ja też muszę coś takiego zrobić ?

A dlaczego osoba udzielająca korepetycji i podająca na stronie cenę za godzinę, miałaby mieć z tego powodu jakieś problemy?

Witam,

1. dobrze by było aby zapoznał się Pan z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Jest tam dość dokładnie opisane, co powinien Pan spełnić w kwestii prowadzenia usługi / regulaminu serwisu oraz o zakresie Pańskiej odpowiedzialności (lub jej wyłączenia) w stosunku do użytkowników serwisu, ewentualnie stron trzecich. Ważne jest, aby dobrze określił Pan warunki regulaminu serwisu - uprzedzając ewentualne możliwe roszczenia użytkowników.

2. no cóż, jeśli ktoś udziela korepetycji, i nie rozlicza się za to z US (w jakiejkolwiek formie) to już jego problem. Oczywiście, jak US po roku otworzy spis korepetytorów z Pana strony, to może im być łatwiej weryfikować swoje wpływy... Ale przecież nie musi się tak stać, no i dodatkowo, to że ktoś się ogłosił, nie oznacza przecież automatycznie, że zdobył klienta...

3. rejestruje się portale, które faktycznie mają charakter prasy i korzystają wobec tego z przywilejów prawa prasowego.

Na to by wyglądało że najpierw sztywno okreslić zasady - regulamin. A ceny nie bede dawał ( czy coś na tym zarobia to już ich sprawa) jak chce tylko ich ze sobą skontaktowac. Napisze coś takeigo ze dane osobowe i kontaktowe sa dowolne. i napisze że co złego to nei wina serwisu/strony...

A jak ja bym chciał założyć firmę i zarabiać na portalu ? Musiałbym zarejestrować strone ? To by się stało wtedy portalem, nie wiecie może ja by to wygladąło i gdzie uzyskać informacje odnoscnei ceny, czy to sie co roku placi za i czy jest jakaś licencja na to ?

Wszelkie informacje na temat organizacji oraz rejestracji tytułu prasowego (a w szczególności dziennika lub czasopisma) znajdziesz w ustawie prawo prasowe. Zarejestrować powinieneś, jeśli uznałbyś, że Twoja strona spełnia warunki (praca dziennikarska, cykliczne zamieszczanie materiałów dziennikarskich, przedruki, etc) bycia czasopismem lub dziennikiem. Z uwagi na płynność definicji prasy, a także z uwagi, ze jedynie ty znasz szczegóły pomysłu na swoją stronę musiałbyś sobie odpowiedzieć na to pytanie sam.

Jeśli zarejestrowałbyś stronę, to automatycznie miałbyś działalność wydawniczą. Jeśli nie zarejestrowałbyś strony, to przy uzyskiwaniu ciągłych przychodów ze strony (opłaty za reklamy, opłaty za umieszczenie reklam, itd.) powinieneś raczej zarejestrować działalność gospodarczą.

Tak naprawdę to ja dużo mysle o tym serwisie - czy moge go tak nazywać ? "serwis" brzmi jak coś wielkiego coś ala portal... Chciałbym co jakiś czas zamieścić jakaś informację. Nie na zasadzie jak portale np. tvn24 seria wydarzeń. Sporadycznie dac informacje o np. jakiejs uroczystosci w szkole , rocznicy, o wakacjach, dniu nauczyciela, m.in. Może oferta szkoły - wystawa upamietniajaca coś... Taka lokalna storna.

Chciałbym by to przynosilo mi jakiś tam dochód z reklam. Mysle o założeniu firmy i boje się ze moge nei meić zlecen na swój kierunek (różnie bywa) to strona była by w jakiś tam sposób małym bądz wiekszym zastrzykiem ( na opłaty m.in. 2 lata jak jest mnniejszy zus)

Czy jak juz by to wchodzilo w rejestracje to czy mogłbym to podpisać pod np. strone firmową ale adres portalu byłby nie zwiazany z z adresem storny edkacyjnej? A cz nawet jesli bym zrobił taki sam serwis tylko w innym miejscu ( potencjalnie zarejestrował strone firmową) to ten inny adres tezbym musiał mieć zarejestrowany jako oddzielny portal ? Czy jakby była taka koniecznosc (rejestracji) mogłyby działać oba na zasadzie 1 zarejestrowanej strony firmowej?

obrazowo

serwisedukacyjnyA.pl to jest 1 serwis
SerwisedukacyjnyB.pl to jest 2 serwis

i oba nazeża do edu.mojafirma.pl

Czy gdyby była potrzeba zarejestrowania serwisu jako portal (tytułu prasowego (a w szczególności dziennika lub czasopisma) ) -[ ja myśle ze nie podchodzi tematyka pod to ] to mógłbym to zrobić 1 dla edu.mojafirma.pl czy zarejestrować 2 serwisedukacyjnyA.pl to jest 1 serwis i SerwisedukacyjnyB.pl to jest 2 serwis?

O charakterze strony decyduje je zawartość, a nie to jak się ją nazwie - serwis, portal czy jakoś inaczej. Proszę poczytać o tych sprawach jeszcze w innych miejscach, np. w VaGla.pl Prawo i Internet | prawne aspekty społeczeństwa informacyjnego O ile się nie mylę, to jeśli pan rejestruje stronę to jej tytułem będzie domena.

rejestracja odnosiłaby się do konkretnej strony i zapewne jakieś kombinacje z innymi stronami (nie bardzo rozumiem z Pana postu, o co konkretnie by chodziło) byłyby raczej nie wskazane.

Wydaje mi się ze teraz moja strona zmieni się jednak trochę... Wydaje mi się ze będzie częściej aktualizowana czyli bardziej by podchodziła pod rejestracje. Choć to w dalszym ciągu nie bedzie jakieś czasopismo lub gazeta. Dziekuje za wszystkei odpowiedzi bede pisał jak powstanie strona i się zobaczy nagotowo.

:beer:

Doszukałem się po sieci że są 2 rodzaje "portali". Portal jako "wszystko" i serwis - wortal jako monotematyczna strona. Nie znalazłem informacji co zrobić z serwisem... Mój będzie o tematyce edukacyjnej gdzie dodatkiem jest darmowa giełda podręczników i ogłoszenia korepetycji. Napisane było że obie rzeczy to zupełnie co innego...

i teraz bądź tu mądry i pisz wiersze :wow:

Powrót