Sesja zdjęciowa

• Autor wątku Autor wątku wodeck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wodeck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam dość nietypową sprawę, wydaje mi się że pisze w odpowiednim dziale. Koleżanka miała sesje zdjęciową, były również wykonywane akty – cała sesja była nagrodą za wygranie lokalnych wyborów miss. Taka sesja jest dość droga, więc koleżanka skorzystała z wygranej i te zdjęcia zrobiła, odbiór ich ma w następnym tygodniu. W związku z tym mam pytanie – czy można mieć obawy, że fotograf i właściciel studia w którym zdjęcia były wykonywane, może te zdjęcia bez zgody koleżanki wykorzystać w sobie dowolny sposób ? Czy może warto podpisać jakąś umowę zabezpieczającą z tym fotografem (mimo ze jest już po sesji, ale jeszcze przed odbiorem, jeśli tak, to jak ma wyglądać wzór takiego pisma). Oglądałem niedawno jakiś program w tv o podobnym przypadku, gdzie fotograf wykorzystał zdjęcia fotomodelki bez jej zgody, lecz nie oglądałem tego do końca, więc nie wiem jak to się skończyło.
Proszę o porady. Dziękuje i pozdrawiam

Umowa powinna zostać podpisana, albo znajdować się w regulminie tego konkursu o miss (ewentualnie w jakimś oświadczeniu które podpisywała przed tym konkursem) - proszę sporawdzić czy nic takiego nie miało miejsca.

w tym sek że nic przed konkursem nie podpisywała, zero regulaminu itp - czyli przygotować na piśmie takie oświadczenie dla tego fotografa że nie ma prawa na wykorzystanie tych zdjęć bez jej zgody? I co wtedy jeśli On odmówi?
pozdrawiam

Fotograf nie ma prawa wykorzystać zdjęć bez zgody osoby która jest na nich pokazana.

[lex:2jbia92c]Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.[/lex:2jbia92c]

Można napisać oświadczenie i zaznaczyć, że koleżanka nie wyraża zgody na publikację i wręczyć fotografowi.

Powrót