sick note

• Autor wątku Autor wątku somebodyblack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

somebodyblack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam chciałabym się poradzić
Mój brat jest pracownikiem budowlanym. jakies trzy tyg temu zaczął narzekać na ból kręgosłupa,po kilku dniach nie był w stanie chodzic siedziec i leżec poprawnie, zaznaczę tylko że w pracy podnosi bardzo cięzkie rzeczy. Jest obecnie na zwolnieniu, stwierdzono u niego ucisk na nerwy w dolnej czesci kregosłupa,rozpoczął fizykoterepie.
Problem jest taki ze za 3 dni konczy mu się sick note i prawdopodobnie lekarz będzie chciał je przedłużyć (mój brat nie jest w pełni wyleczony)a dzis otrzymał tel z pracy, że lepiej będzie jak jutro już wróci do pracy. Moje pytanie jest takie
1. czy pracodawca ma prawo zmusić go do powrotu do pracy?
2. czy można wrócić do pracy na zwolnienieniu, jeżeli lekarz nie da zgody na pracę?
3. czy mój brat ma pawo odmówić bez ponoszenia konswekwencji tupu zwolnienie z pracy
4. czy pracodawca moze zwolnic go jezeli jest na zwolnieniu?

Dodam tylko ze firma płaci za zwolnienie do 6 tyg
Mój brat jest gotow isc blagac lekarza o zgode na prace bo boi sie ze go zwolnia, ze beda sprawiac mu trudnosci po powrocie co w efekcie doprowadzi do zerwania z nim umowy
Bardzo prosze o porade

1- Nie
2 - decyzja nalezy do brata i pracodawcy
3 - tak
4 - moze go zwolnic - jezeli zwolnienie nie jest spowodowane pobytem na chorobowym.

Dlaczego placa za chorobowe tylko do 6 tygodni? Samo prawo daja mu 28 tygdoni a pozniej to musi sie starac o odopwiednik z dwp

moze maja jakis swoj program - chorobowe do 6 tyg wg. programu potem tak jak wg ustawy - somebodyblack musisz sprawdzic co umowa o prace mowi na temat chorobowego.

Bardzo dziekuję za odpowiedzi
Pozdrawiam serdecznie

Witam. Jestem na zwolnieniu lekarskim wystawionym na 2 tyg. Pracuje od niedawna i wiem, ze nie zapłaca mi. Jak wróce to mam miec rozmowę, bo nieobecnośc w pracy będzie dłuższa niz 8 dni. Czy jest prawdopodobne, ze mnie zwolnia z pracy?

To zalezy czy jestes na kontrakcie,na kontrakcie placa do 6 tygodni a pozniej panstwowe,do 7 dni mozesz sobie wypisac self certyfikat,a rozmowa w pracy to tzw. return to work jak sie czujesz i jakie leki brales lub bierzesz itp.
nie moga cie zwolnic

Dziekuje za odpowiedź. Jestem na kontrakcie, ale na okresie próbnym. W umowie jest że płacą za chorobowe dopiero po 3 miesiacach pracy. Mnie choroba dopadła pod koniec drugiego miesiaca. Wyglada to powaznie bo podobno jest to gosciec stawowy. Obie rece mam zajete; ból i opuchlizna. Najgorsze, ze tutejszy GP jeszcze nie wystawił diagnozy, ale byłam u polskiego lekarza i po obejrzeniu rąk stwierdził to schorzenie i dodatkowo chorobe de Quervaina prawego kciuka. Potrzebne sa badania i przeswietlenie, aby potwierdzić i ocenić, czy zajete są na razie tylko tkanki miekkie czy juz sa zmiany kostne. Z każdym dniem jest coraz gorzej, a ja nie dostaje tu rzadnej pomocy medycznej. Biore tylko leki, które poradził mi polski lekarz. Potrzebne sa zabiegi fizjoterapeutyczne, których tu nie robia. Czy mozliwe jest leczenie w Polsce na koszt NHS?

Trudno mi powiedziec ale to dobre pytanie!Moze Ktos z Forum mial juz jakies doswiadczenie z NHS w Polsce?
A z chorobowym to jezeli jestes w zwiazkach zawodowych to moze oni cos poradza..

Ostatnia edycja:
Jest cos takego, ze jak w UK nie mozna znaleźć pomocy medycznej to mozna jechać do innego kraju z EU i NHS ma obowiazek pokryc koszty. Nie wiem tylko jak długo trzeba tej pomocy tu, w UK szukać, aby uznali, ze wyczerpało sie wszystkie mozliwosci. Tu sprawa wydaje sie prosta. W UK nie stosuje sie zabiegów fizjo. takich jak w Polsce, wiec na dobra sprawę mogłabym od razu jechac i poddac sie tym zabiegom, które mogłyby zwolnic tempo choroby, ale czy mi to uznaja? Dziwny jest ten kraj.

Jest dziwny,ja cale szczescie mialem kontakt z lekarzami w uk jako tlumacz kolegow i to mi wystarczy.

Jesteś szczęsciarz i taki pozostań. Mnie wczoraj polski lekarz, który tu pracuje, powiedział: leczyc sie trzeba w Polsce. Swoją zone wysyła do Polski nawet na przeswietlenie.

Powrót