Sieć komórkowa oddała mój numer innej osobie

• Autor wątku Autor wątku ChłonęWiedzę
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ChłonęWiedzę

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry

Jestem świadkiem bardzo nietypowej sytuacji.
Jest ona dla mnie tak dziwna i niepojęta, że postanowiłam założyć tutaj konto i poznać opinie i ewentualne porady specjalistów w dziedzinie prawa.

Oto krótki opis:

Mój chłopak ma numer w Play, umowa podpisana niedawno (jakieś 3- 4 miesiące temu), na firmowy abonament.

Dzisiaj, dosłownie 2 minuty po północy dostał sms'a z informacją, że jego numer został PRZENIESIONY DO ORANGE.

Rano telefon był bez zasięgu, nie widział ŻADNEJ sieci.

Zadzwoniłam do niego ze swojego telefonu- sygnał był normalny, ale jego telefon leżał bez reakcji.
Po chwili odebrał jakiś OBCY mężczyzna.
Z krótkiej rozmowy wynikło, że wczoraj dostał od szefa nowy telefon, a od dzisiaj ma aktywny właśnie ten numer, w Orange.

Mój luby dowiedział się na infolinii Play, że sprawa zostanie "odkręcona".
Najwcześniej w poniedziałek, najpóźniej za 30 dni. "Do tej pory proszę sobie jakoś radzić".

Numer jest powiązany z wszystkimi kontami, łącznie z bankowym- przychodzą na niego wszystkie informacje i ważne kody.

W sieci nikt nie przejął się zbytnio sytuacją (albo też celowo nie ujawniają przejęcia), zrzucają winę na system. "Proszę cierpliwie czekać, bo przecież nic wielkiego się nie stało"...

Według mnie sytuacja jest wystarczającym powodem do zmartwień. Jeżeli obca osoba weszła w posiadanie karty, do której przypisany jest mój PRYWATNY numeru telefonu, ma dostęp do całej masy moich prywatnych danych.

Wydaje mi się, że nie powinniśmy zostawiać tej sytuacji samej sobie, cierpliwie czekając do 30-tu dni, aż numer wróci na właściwą kartę.

ChłonęWiedzę napisał:
Według mnie sytuacja jest wystarczającym powodem do zmartwień. Jeżeli obca osoba weszła w posiadanie karty, do której przypisany jest mój PRYWATNY numeru telefonu, ma dostęp do całej masy moich prywatnych danych.

Co mówi podpisana umowa na temat reklamacji?
Napiszcie na forum Play. Potrafią szybko zadziałać.

A jakie to prywatne dane mogą przyjść na numer? Pytam z ciekawości bo mnie przychodzi w zasadzie tylko kod do wykonania przelewu i kody do zdalnego monitoringu serwera.

Dogadajcie się z nowym właścicielem numeru, żeby zrobił przekierowanie z tego numeru na nowy numer. Smsy odpadną ale połączenia głosowe będą o.k. Na koniec dacie jakiś gift za fatygę i będzie w porządku. Jak gość jest normalny to nie powinien robić problemu.

Swoją drogą - niezły numer.

Ja na miejscu twojego chłopaka poszedłbym do Play i złożył wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym z winy operatora skoro nad tym nie panują, oraz czym prędzej podpisał umowę u nowego. Swoja drogą to Play już przegina prawie wszystkie ostanie posty dotyczą tej firmy

Powrót