Siosita nie chce partycypować w kosztach ubezpieczenia oddziedziczonefo pojazdu

• Autor wątku Autor wątku renaultclio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renaultclio

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Odziedziczyliśmy po ojcu m.in przyczepkę. Mamy tylko postanowienie o ustaleniu spadku, nie było sprawy o dział spadku. Siostra nie chce mi zwrócić za połowy za ubezpieczenie OC tej przyczepki 22,5 zł. Twierdzi, że ja jej nie zwracam za dekorowanie ojca grobu, wiec ma prawo mi nie zwracać.

Nie chcę żeby ten spór pojawiał się co roku. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Wystąpić do sądu o zgodę na sprzedaż lub zezłomowanie tej przyczepki?

Wspólnie sprzedać lub darować, spisać umowę o częściowy dział spadku co do tego przedmiotu. Za składkę współwłaściciele odpowiadają solidarnie więc może się Pan domagać zwrotu połowy na tej zasadzie. Ostatecznie wnieść o dział spadku do sądu (taki wniosek już dotyczy całości spadku). Zgody sądu na sprzedaż przyczepki w całości nie otrzyma Pan, może Pan otrzymać najwyżej zgodę na sprzedaż całego udziału.

Czyli sąd nie może wyrazić na "zgody zastępczej" na zbycie udziału siostry lub złomowanie przyczepki bez zgody siostry? Ta przyczepka jest warta max 2000 zł. Ja byłbym skłonny nawet ją zezłomować, byle nie mieć kontaktu z siostrą. Moja siostra nie jest osobą z którą da się normalnie rozmawiać, więc żadna umowa nie wchodzi w grę. Tu musi być arbitralne rozstrzygnięcie sądu. To, że złośliwie nie zwraca kwoty 22,5 zł pokazuje jej butę.

renaultclio napisał:
Czyli sąd nie może wyrazić na "zgody zastępczej" na zbycie udziału siostry lub złomowanie przyczepki bez zgody siostry?
Jak wyżej - tylko w sprawie o dział spadku.

Powrót