Skąd komornik wie że mam konto w banku?

• Autor wątku Autor wątku teleimpact
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

teleimpact

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, jakież było moje zdziwienie gdy otrzymałem dziś list że konto zostało zajęte przez komornika, do momentu aż uda się z niego "ściągnąć" 700zł ;p

Powiedzcie mi proszę, w jaki sposób komornik szuka kont bankowych, udaje się do każdego banku z moim pesel'em? Szuka po starych umowach z pracy?
Dodam że rachunek jest od dawna nie używany, kiedyś był podany w pracy, nic po za tym. Zwroty podatku zawsze przynosił listonosz, nie był on podawany w US.
Stąd moje zdziwienie i zaciekawienie, jak on się o tym koncie dowiedział?

Prawdopodobnie komornik dowiedział się o rachunku bankowym od byłego pracodawcy.

Druga możliwość, że wysłał zapytanie do Central Bankowych, a trzecia to Ogniwo. Zdziwienie dłużnika bezcenne:)

A gdyby wysłał zapytanie do Central Bankowych, nie dostał by kilka odpowiedzi? Obecnie posiadam jeszcze 2 inne konta bankowe.

teleimpact napisał:
A gdyby wysłał zapytanie do Central Bankowych, nie dostał by kilka odpowiedzi?
Dostałby.

Jak widać, możliwości komornika są prawie nieograniczone i moc jego jest wielka ;)

Ostatnia edycja:
"Spłacać zadłużenie musisz Ty" - Mistrz Yoda :)

W takim razie dziwi mnie dlaczego przejął najbardziej martwe z wszystkich kont bankowych.
Konto jest w PKOBP, czyżby tylko ten bank udostępniał dane swoich klientów komornikom?

A skąd ma wiedzieć że jest martwe zanim nie zajmie?

Teraz pytanie z innej beczki, skoro komornik ma tak wszechpotezne mozliwosci i wiedze, to czy ma prawo czekac 6 lat z zajeciem konta?

Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie bylo. Sytacja jest nieco bardziej zagmatwana, bo w miedzyczasie chorowale, pozniej bylem na swiadczeniu rechabilitacyjnym, w trakcie ktorego mnie zwolniono z pracy. Podobvno komornik wyslal zajecie wyplaty, dlaczego tego nie zrobil nie wiem. Dodatkow teraz otrzymalem sterte pism, w ktorych komornik odnalazl ruchomosc w postaci samochodu ktorego nie mam juz od 4 lat.

"Nie jestem pewien, ale prawdopodobnie bylo."
No to kto, poza Panem i komornikiem może wiedzieć, jaki jest stan sprawy na dzień dzisiejszy? Mamy gdybać? Pytać komornika.

Z calym szcunkiem, ale ja nie jestem prawnikiem i jezyk prawniczy jest dla mnie troche trudny do zrozumienia. Probowalem sie cos dowiedziec wiecej telefonicznie, ale niestety trafilem na jakiegos pana, ktory w dosc nieuprzejmy sposob na moje pytanie dlaczego nei zajeli konta 6 lat temu, odparsknal mi tylko tyle ze tak mogli. Po czym troche mnie w tym momecie nerwy poniosly i dosc stanowczy sposob, lecz nie ublizajacy porosilem pana, zeby mi to wyjasnil, na co pan odparsknol zebym na niego nie krzyczal i odlozyl beszczelnie sluchawke. Nie odpuszczajac jednak usilowalem sie dalej dodzwonic i po okolo 15 minutach mi sie udalo, ale tym razem z jakims innym panem rozmawialem, ktory tonem bardzo znudzonym tez nic mi nie wyjasniel i stwierdzil ze tak sobie mogli i tyle tak naprawde wiem. Nadmienie tylko ze ja mieszkam w innyj regionie polski, a kancelari komornicza jest w W-wie

Wybór komornika jest wolny - wierzyciel wybrał, miał prawo. On nie musi dbać o Pańską wygodę.
Jeżeli chce Pan uzyskać informację z kancelarii komorniczej, trzeba po prostu grzecznie rozmawiać, nie pienić się. Inaczej pozostanie przejażdżka do komornika.
Dług ściągany przez komornika lepiej spłacić, ponieważ nawet gdyby na razie komornik nie mógł ściągnąć należności i sprawę umorzył, dbający o własny interes wierzyciel złożyłby wniosek i wszystko rozpoczęłoby się od nowa.

Mi nie chodzi o niezaplacenie dlugu, bo chce sie pozbyc tego garba, ale nie mam zamiaru placic za czyjas nieudolnosc, lub celowe dzialanie sprzed 6 lat ponad 2,5 tys zlotych samych odsetek.

Odsetki przedawniają się po 3 latach. Wymagalne są do 3 lat wstecz.

Zresztą, gdyby Pan zapłacił należność na czas, odsetki by nie rosły. Sam Pan siebie karze, a obwinia stronę, która ucierpiała wskutek Pańskich działań.

Nie sam siebie karam, tylko skoro konto mam od ponad 10 lat, to jaki problem mial komornik z zajeciem tegoz konta 6 lat temu, skoro teraz nie mial z tym problemu ? Jaki problem komornik mial 6 lat temu z utaleniem ze mam samochod i ewentualnym zajeciem tegoz samochodu ? Jaki problem mial komornik z ewentualnym zajeciem chorobowego, lub tez swiadczenia rechabilitacyjnego, ktore wyplacal mi ZUS ? Jesli ktos wykona zle swoja usluge to nie otrzyma zaplaty za nia i tak samo powinno byc z komornikami, ze jesli zel wykonali swoja prace to ni epowinni sie ubiegac o zaplate za nia i pozniejsze odsetki za zle wykonana prace.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót