Skąd posiadamy obce waluty

• Autor wątku Autor wątku oskid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć. Mam dziwne pytanie, na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Niedawno czytałem książkę Hazlitt'a w której jest napisane, że wraz ze wzrostem eksportu rośnie import i odwrotnie i to zagadnienie skłoniło mnie do zastanowienia skąd posiadamy obce waluty? Jak doszło do tego że mogę iść do kantora i za złotówki kupić np funty, skąd je mają w kantorze walutowym? Chyba nikt sobie nie nadrukował pieniędzy obcej waluty, żeby móc je później wymieniać na inne? Pytanie może naiwne ale cóż frapuje mnie to od jakiegoś już czasu.

Owszem, wraz ze wzrostem eksportu rośnie import, bo eksportuje się jedynie po to, by w przyszłości coś za to zaimportować. Kantor wymienia walutę polską na walutę obcą, ponieważ istnieje popyt na tę walutę w kraju, by następnie wymienić z powrotem walutę obcą na walutę krajową (czy inną) w sposób możliwie korzystny (gdyby nie osiągał zysków, to by nie działał). Nie bardzo rozumiem co w tym takiego zagadkowego.

P.S. Czy ta książka to "Ekonomia w jednej lekcji"?

Tak ekonomia w jednej lekcji. Postaram się lepiej przedstawić moje pytanie.

Idę do kantora z moimi złotówkami i chce funty. Skąd w kantorze mają funty? Jak przynoszę złotówki to oni wtedy drukują równowartość w funtach? Oczywiście nie?

Próbowałem tłumaczyć znajomym, że funty mamy stąd, że sprzedaliśmy jakiś towar Brytyjczykom a oni zapłacili nam w funtach. I teraz my musimy coś za te funty u nich kupić (czyli zaimportować) lub sprzedać te funty komuś kto właśnie chce nimi zapłacić za brytyjskie towary/usługi. Czy dobrze rozumuję?

Chcę wiedzieć skąd w kantorze mają różne waluty, jak to się zaczęło kilkadziesiąt lat temu??? Tak łopatologicznie..

Fajnie by było gdyby ktoś podlinkował jakiś art na ten temat albo podał tytuł książki gdzie to jest opisane.

X wyeksportował towar Y do państwa Z. Dostał więc walutę państwa Z, jednak z jakiś przyczyn wolał wydać zarobione środki na towary oferowane przez rynek krajowy. Inny człowiek z kolei nie dokonał eksportu, a chciałby coś zaimportować, przez co potrzebuje waluty właśnie takiej, jaką nabył X eksportując Y do państwa Z. Oczywiście transakcja mogłaby się odbyć między tymi dwoma podmiotami, jednak szukanie klienta na "zakup" (czy wymianę, z ekonomicznego pkt. widzenia na jedno wychodzi) mogłoby być trudne, wobec czego pośrednikiem jest kantor.

ArekSO napisał:
X wyeksportował towar Y do państwa Z. Dostał więc walutę państwa Z, jednak z jakiś przyczyn wolał wydać zarobione środki na towary oferowane przez rynek krajowy. Inny człowiek z kolei nie dokonał eksportu, a chciałby coś zaimportować, przez co potrzebuje waluty właśnie takiej, jaką nabył X eksportując Y do państwa Z. Oczywiście transakcja mogłaby się odbyć między tymi dwoma podmiotami, jednak szukanie klienta na "zakup" (czy wymianę, z ekonomicznego pkt. widzenia na jedno wychodzi) mogłoby być trudne, wobec czego pośrednikiem jest kantor.

Dzięki ja to rozumiem aczkolwiek potrzebuję jeszcze jakiejś książki lub art popularnonaukowego którym będę się mógł podeprzeć bo jak ja w ten sposób tłumacze to znajomym to mnie wyśmiewają.

najprościej jak tylko możliwe w Polsce jest określona ilośc złotówek w Anglii określona ilość Funtów - jeśli teraz jakiś fundusz z Anglii będzie chciał zarobić i weźmie Bilion Funtów i będę chciał kupić złotówki aby np kupić za nie obligacje skarbowe (które można kupić tylko w złotówkach) - to cena funta minimalnie spada a cena złotówki się umacnia.

Z tego samego powodu Ukraińska Hrywna i Rosyjski Rubel ostatnio strasznie osłabł bo ilość osób robiących interesy w tych krajach (i w tych walutach) się zmiejszyła - więc sprzedali te waluty

// sprawa wygląda bardzo podobnie jak na rynku Akcji //

Jak sama nazwa wskazuje: "Kantor Wymiany Walut". Polak przychodzi do kantoru i kupuje funty płacąc złotówkami (wymiana złotówek na funty). Anglik (lub Polak przyjeżdżający z Angli) przychodzi do kantoru i sprzedaje funty kupując złotówki (wymiana funtów na złotówki). Ktoś może kupić funty w kantorze, bo ktoś je wcześniej tam sprzedał.
Pomijam cały aspekt handlu międzynarodowego.

Cześć. Mam dziwne pytanie, na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Niedawno czytałem książkę Hazlitt'a w której jest napisane, że wraz ze wzrostem eksportu rośnie import i odwrotnie i to zagadnienie skłoniło mnie do zastanowienia skąd posiadamy obce waluty?

Czytałeś bardzo dobrą książkę którą powinni chyba przeczytać wszyscy nasi politycy. Skąd się biorą waluty? Generalnie z naszej wymiany handlowej. Funty które nabywamy w kantorach oczywiście nie muszą bezpośrednio pochodzić od Anglików bo mogą pochodzić także od Polaka który je posiadał i sprzedał. Wszystko się zaczęło od uzyskania wymienialności złotego i zduszenia hiperinflacji. Gdy złoty został uznany przez rynki za w miarę stabilną i wymienialną walutę stopniowo pojawili się chętni do jej kupowania płacąc innymi walutami.

Powrót