Skąd przeświadczenie, że prokurator/sędzia mało zarabia?

• Autor wątku Autor wątku arwejan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arwejan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Spotykam się z tym bardzo często - wśród innych studentów, w Internecie w miejscach nieprawniczych (to zwłaszcza jeśli chodzi o prok - ludzie nie ogarniają że zarobki prok i sędzów są zrównane), ale także na tym forum się to parę razy przewinęło. Ludzie nie wybierają/odradzają drogę sędziowsko-prokuratorską bo "mało się zarabia", bo jako adwokaci zarobią więcej itd.

Tylko że wyliczam sobie z ustawy i wychodzi, że po ledwie dwóch (!) latach na urzędzie, w rejonie (!) to:
- 2,17 x średnia krajowa z II kw. ub. roku (8748zł) jako wynagrodzenie podstawowe (do osiągnięcia awansowej stawki dolicza się lata asesury)
- +5% dodatku za wysługę lat (jak wyżej, dolicza się asesurę)
- +13% realnego wynagrodzenia za brak płacenia składek na ubezpieczenia społeczne
Szybka matematyka - to równowartość ok. 22 400 zł brutto miesięcznie na "zwykłej" UoP. A to dopiero w rejonie i bez żadnych dodatków funkcyjnych. Po awansie spokojnie można przebić 30 tysięcy i więcej.

Zastanawiam się więc:
- Czy to ja źle liczę?
- Czy ludzie, w tym osoby rozważające drogę życiową w zawodzie, nie wyliczają sobie stawek z ustawy tylko googlują jakieś wynagrodzenia.pl i inne bzdury?
- Czy ludzie naprawdę uważają że to są niskie zarobki i dostaną na adwokaturze więcej? Bo z doświadczenia osób które znam to owszem, można dostać więcej, ale oddając życie korporacji z której codziennie wychodzi się dosłownie o 21 i w razie byle słabszego wyniku kwartalnego nie jest się pewnym jutra, bo o stabilności zawodu sędziego i prokuratora można pomarzyć. Większość prawnikow zarabia na obecnym rynku wyraźnie mniej.
- Czy ludzie uważają że na 100% będą jak Harvey Specter, względnie Roman Giertych? Można i tak, ale w takim razie i w ścieżce o której jest post można celować z góry w SN albo PK, albo i TSUE bo czemu by nie... Jeśli się jest w ścisłej elicie to w każdej branży można zarobić kokosy, żadna to nowość.

To jak to w końcu jest?

A skąd ci wyszło, że mnożysz razy średnia krajowa? Kwota bazowa wynosi 6 738,51 zł.
A co do reszty to można się tylko uśmiechnąć. :)
Jeżeli młody człowiek bez zaplecza w postaci kancelarii po rodzicach, bazy klientów i finansowania myśli, że będzie zarabiał lepiej niż sędzia czy prokurator to niech tak myśli dalej. Nastąpi takie zderzenie z murem, że już mnie głowa boli od samego myślenia o tym.

user802042 napisał:
Jaka kwota bazowa? XD
Dobra, ja tego nie wiem i pewnie się pomyliłem, ale powiedz jak jest na prawdę jeżeli możesz.

Jeśli chodzi o drogę do zawodu sędziego/prokuratora, to jedyny moment, w którym się mało zarabia, stanowi aplikacja (w trybie zwykłym, bo uzupełniająca na asystencie/refie to trochę inna historia). A to i tak jest lepsza sytuacja, niż w przypadku aplikantów korporacyjnych, którzy za swoją aplikację płacą, będąc zwykle zatrudnieni za bardzo skromne stawki zbliżone do minimalnych (i to często nie na UoP, więc i bez ochrony prawa pracy, która w tym wieku jest niedoceniana do momentu, aż stanie się potrzebna). Generalnie, wśród prawników - zwłaszcza najmłodszych - panuje tak wiele nieprawdziwych mitów, że odkłamanie ich wszystkich wymagałoby otwarcia dodatkowego kierunku studiów specjalnie na ten cel.

pistollo napisał:
A skąd ci wyszło, że mnożysz razy średnia krajowa? Kwota bazowa wynosi 6 738,51 zł.
A co do reszty to można się tylko uśmiechnąć. :)
Jeżeli młody człowiek bez zaplecza w postaci kancelarii po rodzicach, bazy klientów i finansowania myśli, że będzie zarabiał lepiej niż sędzia czy prokurator to niech tak myśli dalej. Nastąpi takie zderzenie z murem, że już mnie głowa boli od samego myślenia o tym.
Art. 91 prawa o ustoju sądów powszechnych: "Podstawę ustalenia wynagrodzenia zasadniczego sędziego w danym roku stanowi przeciętne wynagrodzenie w drugim kwartale roku poprzedniego, ogłaszane w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski" przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego"

Art. 124 prawa o prokuraturze: "Wynagrodzenie zasadnicze prokuratorów prokuratur rejonowych i okręgowych jest równe wynagrodzeniu zasadniczemu sędziów w takich samych jednostkach organizacyjnych sądów powszechnych. Wynagrodzenie zasadnicze prokuratorów prokuratur regionalnych jest równe wynagrodzeniu zasadniczemu sędziów sądów apelacyjnych. Wynagrodzenie zasadnicze prokuratorów Prokuratury Krajowej jest równe wynagrodzeniu zasadniczemu sędziów Sądu Najwyższego"

Powrót