Skanowanie strony z czasopisma

• Autor wątku Autor wątku koryfeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

koryfeusz

Witam :) Pewna redakcja wydaje bezpłatne egzemplarze swojej gazety (lokalne czasopismo) od 1990 r. Jej archiwalne wydania są dostępne na stronie internetowej (niestety w słabej jakości) oraz w bibliotece. Biblioteka zaś oferuje skanowanie materiałów za jakąś nieznaczną opłatą. Przechodząc do meritum - zależało mi na uzyskaniu lepszej jakości zdjęć, więc postanowiłem skorzystać z oferty biblioteki i poprosić o zeskanowanie 1 (słownie: jednej) strony z tego czasopisma z lepszą rozdzielczością. Biblioteka odpowiedziała mi, że nie może tego zrobić powołując się na prawo autorskie (czasopismo jest chronione autorskimi prawami majątkowymi) i muszę uzyskać zgodę od wydawcy lub ewentualnie samemu zrobić zdjęcie... Czy biblioteka ma w tym przypadku rację?

Kompletna bzdura. Nie ma racji, rozdzielczość skanu nie ma żadnego znaczenia, nie ma żadnego przepisu prawnego ograniczającego tę wartość. Biblioteka i tak musi odprowadzić opłatę reprograficzną

Zgodnie z regulaminem tej biblioteki zamówienie skanu utworu (egzemplarza lub jego fragmentu) do którego autorskie prawa majątkowe nie wygasły, wymagana jest zgoda twórcy lub innego podmiotu uprawnionego do rozporządzania autorskimi prawami majątkowymi do utworu. Mam w związku z tym kilka pytań:
- Czy biblioteka słusznie zamieściła taki punkt do regulaminu?
- Czy obejmuje on również utwory, które są wydawane bezpłatnie (także w internecie)?
- Niektóre biblioteki i punkty ksero bez problemu skanują różne dzieła. Czy robią to bezprawnie?

koryfeusz napisał:
Zgodnie z regulaminem tej biblioteki zamówienie skanu utworu (egzemplarza lub jego fragmentu) do którego autorskie prawa majątkowe nie wygasły, wymagana jest zgoda twórcy lub innego podmiotu uprawnionego do rozporządzania autorskimi prawami majątkowymi do utworu. ...
Kompletna bzdura, uzyskanie skanu do celów dozwolonego użytku osobistego nie wymaga żadnej zgody. Biblioteka wykonując takie skany podlega pod Art. 20^1. Prawa autorskiego. Taki punk regulaminu jest bezprawny bo ogranicza ustawowe prawo dozwolonego użytku chronionych utworów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót