Skarga do komendanta wojew. policji - odp. od komisarza

• Autor wątku Autor wątku pamirk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pamirk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Sporządziłem skargę do komendanta wojewódzkiego policji w Bydgoszczy.
Pod odpowiedzią podpisał się tylko nadkomisarz (odpowiednik kapitana w wojsku).
Czy jest to zgodne z zasadami prowadzenia korespondencji urzędowej?

a jak piszesz pismo urzędowe do np. Premiera to uważasz że on pod każdą odpowiedzią się podpisuje i nie ma do tego specjalnie zatrudnionych ludzi... ?

W tym przypadku też odpisał ci w imieniu K-ta Wojewódzkiego Policji upoważniony do tego funkcjonariusz...

Widzisz, to było odwołanie od odpowiedzi na skargę skierowaną do komendanta miejskiego.

To, że komendant ma ludzi do pomocy, jest zrozumiałe - ale tylko do pomocy.
Sadzę - wyczuwając to jako rzecz logiczną prawnie - że pod pismem sporządzonym przez pomocników, powinien jednak podpisać się komendant wojewódzki policji w Bydgoszczy.

Tym bardziej, że pouczono mnie, że odwołanie od decyzji komendanta miejskiego można złożyć na ręce komendanta wojewódzkiego.

Odwołanie od decyzji komendanta miejskiego składałem na ręce komendanta wojewódzkiego policji w Bydgoszczy, a nie na ręce komisarza...
Jego odpowiedź nie ma mocy prawnej, jaką powinna mieć...

Komendant wojewódzki policji może powiedzieć - w razie czego - że o niczym nie wiedział.

Czy popełniono błąd? - odp. od komendanta wojew. policji

Dodam jeszcze, że było to odwołanie od odpowiedzi komendanta
miejskiego policji w Bydgoszczy.

Pouczono mnie przedtem, że odwołanie mogę złożyć na ręce komendanta
wojewódzkiego policji w Bydgoszczy, co też uczyniłem.

Odpowiedzi udzielił mi jednak tylko komisarz.

Czy są jakieś przepisy regulujące, kto powinien podpisać się pod odpowiedzią?
Wydaje mi się, że popełniono błąd i podpisać powinien
się komendant wojewódzki policji - to on jest władny
oceniać decyzje komendanta miejskiego policji.

RE: Czy popełniono błąd? - odp. od komendanta wojew. policji

Organ odwoławczy wydając decyzje powinien według kpa :
Art. 107. § 1. Decyzja powinna zawierać: oznaczenie organu administracji publicznej, datę wydania, oznaczenie strony lub stron, powołanie podstawy prawnej, rozstrzygnięcie, uzasadnienie faktyczne i prawne, pouczenie, czy i w jakim trybie służy od niej odwołanie, podpis z podaniem imienia i nazwiska oraz stanowiska służbowego osoby upoważnionej do wydania decyzji. Decyzja, w stosunku do której może być wniesione powództwo do sądu powszechnego lub skarga do sądu administracyjnego, powinna zawierać ponadto pouczenie o dopuszczalności wniesienia powództwa lub skargi.
Decyzja odwoławcza powinna posiadać podpis osoby upoważnionej do wydania decyzji administracyjnej decyzji. Ten skałnik decyzji jest jednym z tych, który decyduje o istnieniu bądź nieistnieniu decyzji administracyjnej, bowiem organ wydaje decyzję pisemną przez jej podpisanie.
Jeżeli w powyższej sprawie osobą władną do podpisania decyzji był komendant wojewódzki policji to moim zdaniem jego PODPIS powinien znaleźć się na odwołąniu.

Michal A. - Dziękuję za tak szczegółowy komentarz.
Moja wiedza prawnicza jest mała.
Czy w moim przypadku, gdy złożyłem odwołanie od odpowiedzi kom. miejskiego
policji na ręce kom. wojewódzkiego (tak było zaadresowane odwołanie), komendant wojewódzki powinien umieścić swoje nazwisko w odpowiedzi dla mnie?

Kom. wojew. policji (właściwie - komisarz, który podpisał się) udzielił odpowiedzi,
która nie jest dla mnie satysfakcjonująca.
Zostałem potraktowany "na odczepnego".
Co w tej sytuacji mogę uczynić?

Odpowiedż na skarge to nie jest decyzja.

Art. 238. § 1. Zawiadomienie o sposobie załatwienia skargi powinno zawierać: oznaczenie organu, od którego pochodzi, wskazanie, w jaki sposób skarga została załatwiona, oraz podpis z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby upoważnionej do załatwienia skargi. Zawiadomienie o odmownym załatwianiu skargi powinno zawierać ponadto uzasadnienie faktyczne i prawne.

Komendant Wojewódzki Policji ma prawo upoważniać inne osoby do rozpatrywania i zawiadamiania o sposobie załatwienia skargi .

Wiwowiec - dziękuję za podpowiedź.
Czy mogę jeszcze - w tej sprawie - zwrócić się do kogoś,
by dochodzić sprawiedliwosci?

Obie odpowiedzi (od kom. miejskiego i kom. wojewódzkiego policji)
świadczą o braku wnikliwego wyjaśnienia sprawy.

Możesz jeszcze raz wystosować skargę.
Art. 239. § 1. W przypadku gdy skarga, w wyniku jej rozpatrzenia, uznana została za bezzasadną i jej bezzasadność wykazano w odpowiedzi na skargę, a skarżący ponowił skargę bez wskazania nowych okoliczności - organ właściwy do jej rozpatrzenia może, w odpowiedzi na tę skargę, podtrzymać swoje poprzednie stanowisko.
Jeżeli tematem skargi było podejrzenie popełnienia przestępstwa\np.przekroczenie lub niedopełnienie obowiązków \to napisz do prokuratury.

pamirk napisał:
Sporządziłem skargę do komendanta wojewódzkiego policji w Bydgoszczy.
Pod odpowiedzią podpisał się tylko nadkomisarz (odpowiednik
kapitana w wojsku).

Pamirk, tak na marginesie dla wyjasnienia - komisarz to stopien a komendant to stanowisko / funkcja,
nie mozna tego laczyc bo idac twoim tokiem myslenia, w wojsku dowodca pulku musialby byc ... pulkownik, a taka sytuacja jest dosyc rzadko ;)

nurek68 napisał:
Pamirk, tak na marginesie dla wyjasnienia - komisarz to stopien a komendant to stanowisko / funkcja,
nie mozna tego laczyc bo idac twoim tokiem myslenia, w wojsku dowodca pulku musialby byc ... pulkownik, a taka sytuacja jest dosyc rzadko ;)

Komendanci policji mają zwykle dużo wyższe stopnie: inspektorów.
To miałem na myśli.
Jeśli byłby to komisarz-zastępca komendanta wojewódzkiego policji, nie miałbym uwag.

Wiwowiec - dziekuję za odpowiedź.
Jest ona konkretna.

Odpowiedź na moją skargę była odmowna - wbrew oczywistym faktom.
Jestem zdziwiony, że policjanci kłamią...

Ostatnia edycja:
Powrót