Skarga do NIK na Gminę - niegospodarność

• Autor wątku Autor wątku mo-net
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mo-net

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Noszę się z zamiarem napisania do NIK w sprawie skontrolowania nabywania nieruchomości komunalnych przez gminę. W trakcie toczącego sie postępowania dot. samowoli budowlanej gmina nabyła nieruchomość od osoby prywatnej (właśnie tę samowolę) i wydzierżawiła budynki wybudowane bez pozwoleń stowarzyszeniu prowadzącemu tam Dom Socjalny dla byłych "pensjonariuszy" zakladów karnych, bezdomnych alkoholików, sprawców przemocy itp. Placówka ta miesci się tuz za moim płotem, budynki nielegalnie wybudowane oddalone sa w odległości od 36 cm (!!) do 1,5 metra. PINB zwleka jak może z wyegzekwowaniem decyzji sprzed 8 lat o rozbiórce, nie dość ze nie rozebrano starych samowoli, to dobudowano nowe. Mam obawy, ze urząd dogada się z urzędem i zalegalizuje wbrew prawu zabudowania. Czy NIK jest właściwym adresatem mojej skargi? WIem, ze braki i niewiedza proceduralna może zniweczyc moje starania o przywróceniu stanu prawnego nieruchomości. Bardzo proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

to gdzie tu niegospodarność ?

wręcz przeciwnie - gminie należy sie nagroda za gospodarnosć - z budynków do rozbiórki zrobili coś pożytecznego

tylko chwalić takiego wójta ...

Z całą pewnością NIK nie jest właściwym adresatem skargi. Właściwy jest PINB.

Z PINBem już dyskutuję, traktują mnie jakbym to ja postąpiła wbrew prawu. Natomiast nie wiem jak to się stało, że gmina miasta Gdańsk mogła kupić nieruchomość (w planach dom jednorodzinny z działalnościa sklepowa na parterze) z wybudowanymi budynkami bez pozwoleń a nawet z decyzją odmowną. Mam zabudowaną całą długość działki w odległosci tuż przy płocie, budynek piętrowy o kubaturze 2700 m, niska kotłownia z kominem poniżej okien mojego domu i uciążliwe sąsiedztwo, patologicznych facetów "sprawców przemocy" - to ze strony www tej instytucji. Jakim prawem miasto kupuje nielegalną zabudowę, jest to popieranie łamanie prawa, tymbardziej że poprzedni właściciel dostał nakaz rozbiórki.

zaza2 napisał:
to gdzie tu niegospodarność ?

wręcz przeciwnie - gminie należy sie nagroda za gospodarnosć - z budynków do rozbiórki zrobili coś pożytecznego

tylko chwalić takiego wójta ...

Według mnie to jest to samo co zakup kradzionych podrabianych towarów.

Powrót