L
largozet
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Złożyłem skargę do policji na podstawie art 488 kpk. Skarga dotyczyła obraźliwych(poniżających) wypowiedzi na mój temat na forum internetowym. W związku z tym ,że sam nie byłem w stanie ustalić tych osób(osoby) zgłosiłem to do policji. Po jakimś czasie otrzymałem pismo ,że moja skarga została przekazana do Sądu Grodzkiego. Nie zostało odemnie przyjęte ustne zawiadomienie do protokołu. Teraz otrzymałem wezwanie do zapłaty 300 zł tytułem zryczałtowanych kosztów itd. Moim zdaniem nie słusznie bo dopiero po ustaleniu sprawcy sąd występuje o wpłatę.Art. 621. § 1.kpk „Oskarżyciel prywatny składa przy akcie oskarżenia (.....) dowód wpłacenia do kasy sądowej zryczałtowanej równowartości wydatków”. Dodatkowo pismo z sądu (zarządzenie o pozostawieniu bez rozpoznania)dotyczy "wniesionego aktu oskarżenie przeciwko NN osobom" a jak wiadomo taki akt byłby w rzeczy samej nieskuteczny. W związku z tym mam pytanie .
Co mam robić? Zażalenie złożyłem. Czy napisać ponaglenie /skargę( pismo do policji wysłane zostało 23 marca 2008) na opieszałość ? Kogo? policji czy sądu?
Co mam robić? Zażalenie złożyłem. Czy napisać ponaglenie /skargę( pismo do policji wysłane zostało 23 marca 2008) na opieszałość ? Kogo? policji czy sądu?