skarga do WSA, a wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji

• Autor wątku Autor wątku saraz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

saraz

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam
czy wnosząc skargę do WSA na postanowienie o odmowie wznowienia postępowania można wnioskować równocześnie o stwierdzenie nieważności decyzji I i II instancji w przypadku gdyby sąd uwzględnił skargę? Sko odmówiło wznowienia ze względu na uchybienie terminu ( od wyroku TK upłynął rok, ale kilka dni od orzeczenia NSA o którym się dowiedziałam i podałam jako "punkt odniesienia dla mojego podania o wznowienie" ) choć orzekało w zmienionym już stanie prawnym i powinno ten stan uwzględnić - art 145a kpa powołując się na ust 2. Złożyłam zażalenie i czekam na dniach na postanowienie - przewiduję ponowną odmowę i zgodnie z poradnikiem Voyteg'a, chciałabym wykorzystać możliwość skargi do WSA.
Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam

saraz napisał:
Witam
można wnioskować równocześnie o stwierdzenie nieważności decyzji I i II instancji w przypadku gdyby sąd uwzględnił skargę?

prosze zadac pytanie, tak aby wiadomo bylo o co dokladnie pani pyta

voyteg napisał:
prosze zadac pytanie, tak aby wiadomo bylo o co dokladnie pani pyta

witam,
za poradnikiem: wzór skargi do WSA na postanowienie II instancji - po podaniu podstawy prawnej piszemy o co wnosimy ( 3 punkty we wzorze). W moim przypadku jest to skarga na odmowę wznowienia postępowania. Jeśli przypuszczam, że prowadzone postępowanie było z naruszeniem prawa, a decyzje mogą być wadliwe ( wadliwa podstawa orzekania ) to:
1. czy w skardze wnoszę tylko o uchylenie skarżonego postanowienia?
2. czy mogę dodać : o stwierdzenie nieważności decyzji?
3. jeśli sąd bada z urzędu czy nie doszło do naruszenia prawa może nie trzeba pktu 2 ?
- zgodnie z poradnikiem i kpa - stwierdzenie nieważności decyzji należy do sko, ale wsa również może to zrobić na podst. art.145 ppsa - chyba, że jestem w błędzie ???

ps. mam postanowienie - odmowa wznowienia po zażaleniu :( piszę skargę

Ostatnia edycja:
saraz napisał:
1. czy w skardze wnoszę tylko o uchylenie skarżonego postanowienia?

Tak

saraz napisał:
2. czy mogę dodać : o stwierdzenie nieważności decyzji?

Jakiej decyzji, skoro skarzy pani postanowienie?

saraz napisał:
3. jeśli sąd bada z urzędu

Z urzedu dana sprawe, czyli tu wznowienie, a nie wszystko co bylo przedtem

Dziękuję za pomoc w tym gąszczu, wysyłam i dam znać jak się sprawy potoczyły.

Powrót