SKARGA DO WSA NA URZĄD PRACY?

• Autor wątku Autor wątku AmatorTrudnychSpraw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AmatorTrudnychSpraw

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Osoby niepełnosprawne mogą składać do Urzędów Pracy wnioski o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo na wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej.

Przyznawanie środków na podjęcie działalności gospodarczej odbywa się na zasadach określonych w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997 roku o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t.j. Dz.U. z 2008r. nr 14, poz.92), oraz na podstawie rozporządzeniu Ministra Pracy Polityki Społecznej z dnia 17 października 2007r. w sprawie przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo na wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej (Dz.U. z 2007r. Nr 194, poz.1403).

W żadnym z tych aktów brak jest informacji, jakoby od decyzji komisji kwalifikaującej dany wniosek w Urzędzie niemożliwe było wniesienie odwołania do organu wyższej instancji ( w tym wypadku do Wojewódzkieg Urzędu Pracy).

W regulaminie jednego z Urzędów Pracy czytam m.in.

W terminie 30 dni od dnia otrzymania kompletnego Wniosku, Kierownik Działu Obsługi Osób Niepełnosprawnych pisemnie informuje osobę niepełnosprawną o sposobie jego rozpatrzenia:
a) w przypadku negatywnego rozpatrzenia wysyła do osoby niepełnosprawnej zawiadomienie zawierające uzasadnienie, podając uzyskaną przez osobę niepełnosprawną punktację zgodną z kryteriami oceny,

Od decyzji komisji kwalifikacyjnej powołanej do rozpatrywania wniosków w sprawie przyznania osobie niepełnosprawnej środków na podjęcie działalności gospodarczej, rolniczej albo na wniesienie wkładu do spółdzielni socjalnej nie przysługuje odwołanie.

Czy Waszym zdaniem nie jest to naruszenie zasady dwuinstancyjności wyrażonej w art. 15 Kpa?

Czy złożylibyście pomimo tego zapisu powyżej odwołanie do Wojewódzkiego Urzędy Pracy czy odrazu skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego?

Pozdrawiam

Ja bym oczywiście złożył. Kiedyś analizowałem ten problem na gruncie ustawy, ale nie pamiętam do jakich wniosków doszedłem 8)
Polecam pomocne wyroki:
o,25,31215.html

[cytat="Korab":1u1xzmq2]Ja bym oczywiście złożył - odwołanie, a potem skargę. Kiedyś analizowałem ten problem na gruncie ustawy, ale nie pamiętam do jakich wniosków doszedłem 8)
Polecam pomocne wyroki:
[url="http://forumprawne.org/o,25,31215.html"]o,25,31215.html[/url][/cytat:1u1xzmq2]

Powrót