Skarga do wsa - o co mogę wnosić?

• Autor wątku Autor wątku Kasandra55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasandra55

Użytkownik
Odpowiedzi
176
Mam pytanie mianowicie:

- o co można wnosić w skardze do wsa?

czy można wnosić tylko w/g art.145 psa?
czy mogę wnieść o uchylenie i ponowne rozpoznanie? (jeżeli tak to na jakiej podstawie proszę o nr artykułu).

Czy mogę wnosić o takie rozstrzygnięcia jak w/g art 138 kpa? czy tylko wg art 145 psa? przy skardze do wsa?

Wg 145 ppsa jeśli skarżysz, sądy administracyjne nie procedują wg kpa więc nie mogą rozstrzygać wg 138 kpa, one tylko oceniają czy prowadzone przez organ ii instancji postępowanie bylo zgodne z prawem (m.in kpa). De facto skutek będzie podobny, bo uchylenie decyzji spowoduje konieczność ponownego rozpoznania - rozstrzygnięcia o wniosku.

Verto napisał:
Wg 145 ppsa jeśli skarżysz, sądy administracyjne nie procedują wg kpa więc nie mogą rozstrzygać wg 138 kpa, one tylko oceniają czy prowadzone przez organ ii instancji postępowanie bylo zgodne z prawem (m.in kpa). De facto skutek będzie podobny, bo uchylenie decyzji spowoduje konieczność ponownego rozpoznania - rozstrzygnięcia o wniosku.

Czyli nie muszę juz pisać w skardze o "uchylenie i ponowne rozpoznanie" tylko wystarczy samo "uchylenie"?

Tak, proceduralnie żądanie jeszcze ponownego rozpoznania byłoby nieprawidłowe, ale to bez znaczenia.

a faktycznie WSA nie jest związany zakresem podstawy prawnej wskazanej w skardze (odmiennie do NSA) i bada wszystko z urzędu

Jakie rozstrzygnięcia może wydąć wsa i NSA?

Oddalić skargę albo uwzględnić skargę i uchylić decyzję, lub stwierdzić nieważność decyzji ewent. stwierdzić wydanie decyzji z naruszeniem prawa sporadycznie umorzyć postępowanie (proszę poczytać 145,151, 161 ppsa)). Co do nsa podobnie- 184,185 ppsa

Ostatnia edycja:
Mam pytanie jakie możliwe wnioski mogę wnosić w skardze do wsa?

Moze mi ktos je wymienić?o co mogę wnosić?

oczywistości nie będziemy pisać ale pomyśl nad art. 135 ppsa, trybem uproszczonym i kosztami

Ostatnia edycja:
Powrót