Skarga kasacyjna - ponowny wniosek o ustanowienie pełnomocnika

• Autor wątku Autor wątku Tourette
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tourette

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie
Zwracam się do użytkowników forum z zapytaniem dotyczącym możliwości złożenia ponownego wniosku o ustalenie pełnomocnika z urzędu w sytuacji gdy już taki pelnomocnik został przyznany wnioskodawcy, natomiast wydał on opinię o braku podstaw do wniesienia skargi kasacyjnej. Czy jest to możliwe czy jedynym wyjściem jakie pozostało jest skorzystanie z adwokata z wyboru i ew wniosek o zwrot kosztów postępowania kasacyjnego?
Bardzo proszę o pomoc

faktycznie szansa jest niewielka zwłaszcza że termin nie ulega przerwaniu aczkolwiek bardziej chodziło mi o sam fakt czy jest to dopuszczalne. Teraz już wiem że tak, więc temat do zamknięcia aczkolwiek miałem wątpliwości bo w niektórych opracowaniach spotykałem się ze zwrotem że nie przysługuje w takiej syt. prawo do kolejnego adwokata z urzędu

Należy wykazać nierzetelność opinii. Znam przypadek, iż dopiero trzeci (sic!) sporządził skargę i .... SN przyjął i uchylił wyrok

ale chyba sąd z urzędu bada opinię jeżeli pełnomocnik mu ją przekazuje. Poza tym co z terminem na wniesienie? biegnie od otrzymania wyroku z uzasadnieniem przez pierwszego pełnomocnika

Chyba bada... :) Termin biegnie od doręczenia pełnomocnikowi. Trzeba się uwijać

Ok a czy nierzetelność skargi muszę koniecznie wskazać czy mogę od razu wystąpić z wnioskiem?

Musisz wykazać dlaczego opinia jest nierzetelna - jak tego nie uczynisz to nie dostaniesz kolejnego.
Jak to zrobić - wiele zależy od tego co napisał w tejże opinii, czego dotyczyła sprawa, jakie były zarzuty w apelacji itp.
Mało prawdopodobnym jest aby pełnomocnik w opinii "potknął się" na prawie, bo to ma w uzasadnieniu wyroku. Najprościej wykazać, iż nie napisał dlaczego w tej konkretnej sprawie brak jest podstaw do wniesienia skargi i co to w ogóle znaczy. Czy odniósł się do przesłanek, funkcji i celu skargi kasacyjnej, a może tylko przepisał uzas i napisał, że jest ok.
Z opinii masz się dowiedzieć dlaczego w twojej sprawie skarga nie ma podstaw, a nie otrzymać streszczenie postępowania i uzasadnienia sądu i wniosek, że jest ok.

Powrót