skarga konstytucyjna

• Autor wątku Autor wątku pawelec47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelec47

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Czy jest możliwe wniesienie do TK skargi konstytucyjnej dotyczącej niezgodności z Konstytucją RP treści uchwały Sądu Najwyższego ?
Innymi słowy czy uchwała SN jest aktem normatywnym,od którego wniesienie skargi konstytucyjnej jest możliwe?

mozliwe jest ale, za wysokie progi jak na moje nogi, tylko profesionalny prawnik ci pomoze.

Może opisz dokładnie sytuację. TK nie rozpatruje samych wyroków, a jedynie zgodność prawa z konstytucją. Skargę możesz wnieść tylko jeżeli jesteś stroną w sprawie. Reprezentować musi cię adwokat

Zamierzam złożyć skargę konstytucyjną do TK o zbadanie zgodności z postanowieniami konstytucji RP Uchwały SN z 28.04.2005r III CZP 22/05,która wyłączyła spod działania zwolnienia od kosztów sądowych w całości udzielonego w post. rozpoznawczym opłatę egzekucyjną 200 zł.
Zaczęło się od złożenia skargi na czynność komornika ,który mnie, stronę zwolnioną od kosztów sądowych w całości obciążył kosztami post. egzekucyjnego. SR nadał postępowaniu odrębny numer ,czyli wszczął nowe postępowanie ?. W efekcie komornik wydał postanowienie w którym zwrócił mi część kosztów oprócz opłaty egzekucyjnej 200 zł powołując się właśnie na będącą w obiegu prawnym uchwałę SN z 28.04.2005r.
Skarżenie tego postanowienia nie miało sensu, bo uzyskałem częściowy zwrot ,no i uchwała SN obowiązuje. Mam jednak poważne wątpliwości prawne:
1. uchwała wprowadza niespójność prawa. Skoro SR zwolnił mnie z całości kosztów sądowych i to zwolnienie rozciąga się także na post. egzekucyjne i jest na podstawie przepisu prawa materialnego o zwolnieniu w całości to jest konflikt prawny treści przepisu prawa mat. o zwolnieniu
w całości z treścią uchwały SN wyłączającą opłatę egzekucyjną. Tego konfliktu nie ma przy częściowym zwolnieniu od kosztów, a to mnie nie dotyczy.
2.SN w uzasadnieniu uchwały powołał się na względy proceduralne .Mimo to ,że SN dostrzegł szczególną funkcję zwolnienia od kosztów sądowych w całości w zapewnieniu gwarantowanego przepisami konstytucji RP prawa do sądu osób znajdujących się w szczególnie trudnej sytuacji materialnej, to nie wykazał wobec tych osób empatii ,ze względów proceduralnych obciążając je kosztami opłaty egzekucyjnej mimo zwolnienia od kosztów sądowych w całości udzielonego przez SR. W ten sposób SN wyżej ocenił dobro komornika ,którego żadne zapisy prawne ,w tym przepisy konstytucji RP nie chronią nad dobro osób ,których prawo do sądu gwarantowane przepisami konstytucji jest szczególnie chronione przez udzielenie zwolnienia od kosztów sądowych w całości. Dla komornika kwota 200 zł nic nie znaczy w kosztach prowadzenia kancelarii ,a dla mnie ubytek 200 zł w budżecie zmusza do trudnego wyboru miedzy rezygnacją z zakupu żywności lub zakupu niezbędnych leków. Widać wysokie pensje sędziów SN stępiły im spojrzenie na problemy społeczne i może warto nimi potrząsnąć?

Masz rację, dom rozbiera się od dachu, ale nie zapominaj, że buduje od fundamentów. Tak samo w sądzie.

Dziękuję za wsparcie. Oczywiście nie liczę ,że wstrząsnę fundamentami "wymiaru sprawiedliwości". Po prostu nie lubię jak ktoś "robi mnie w konia" w "majestacie" prawa . Nie zamierzam też dochodzić swoich racji na mój koszt. Dzięki.

Masz racje i tym razem, ja tez nie lubie, i tez nie chce placic za innych, ale to nie sa prawa konstytucyjne.

Może by warto zmienić konstytucję na bardziej rozsądną ? Zamierzam jednak czynić zarzut Uchwale SN pogwałcenie prawa obywatela do sądu chronionego udzieleniem zwolnienia od kosztów sądowych w całości .Niestety SN swoją uchwałą uczynił prawo obywatela gwarantowane konstytucją RP w znacznej mierze fikcją. I to właśnie mi się nie podoba.

Ostatnia porada: wybierz się do adwokata (darmowego) on może ci pomoc, ale wyjaśnij dokładnie, o co ci chodzi i że chcesz zmienić konstytucję (i tu masz rację na rozsądną), oraz uczynić zarzut Uchwale SN, bo przytaczając twoja wypowiedz, nie lubisz jak „ktoś robi cię w konia” Przygotuj się, masz naprawdę mocne argumenty, bo rzeczywiście zgodnie z konstytucją nie można wbrew jego woli, (a uchwala robi to wręcz na siłę), z osła robić konia. Trzymam kciuki. Powodzenia.

pionek1407 napisał:
Ostatnia porada: wybierz się do adwokata (darmowego) on może ci pomoc, ale wyjaśnij dokładnie, o co ci chodzi i że chcesz zmienić konstytucję (i tu masz rację na rozsądną), oraz uczynić zarzut Uchwale SN, bo przytaczając twoja wypowiedz, nie lubisz jak „ktoś robi cię w konia” Przygotuj się, masz naprawdę mocne argumenty, bo rzeczywiście zgodnie z konstytucją nie można wbrew jego woli, (a uchwala robi to wręcz na siłę), z osła robić konia. Trzymam kciuki. Powodzenia.
Mam wrażenie, że nie jesteś prawnikiem bo mylisz pojęcia. Broń Boże nie chcę zmieniać konstytucji ,zresztą nie mam takiej możliwości . Chcę złożyć skargę konstytucyjną do TK w celu zbadania zgodności z art.45 konstytucji RP tej uchwały SN ,bo jej treść wprost godzi w dobro osób zwolnionych przez sąd w całości z kosztów sądowych ,więc godzi w gwarantowane art.45 konstytucji prawo obywatela do sądu zagwarantowane osobom w najtrudniejszej sytuacji przez zwolnienie od kosztów sądowych w całości ,co uchwała SN czyni fikcją. Nie wiem teraz czy twoja ocena ,że formalnie mogę to zrobić jest zasadna, więc będę dalej to drążył. I tak do złożenia skargi konstytucyjnej konieczne jest wyczerpanie postępowania sądowego.
Na razie jako powód złożyłem skargę na przewlekłość postępowania po 16 miesiącach bezczynności sądu i dalej czekam. Dziękuję i pozdrawiam.

Twoje slowa:"Może by warto zmienić konstytucję na bardziej rozsądną ?"

pionek1407 napisał:
Twoje slowa:"Może by warto zmienić konstytucję na bardziej rozsądną ?"
I podpisuję się jeszcze raz i obiema rękami naraz .ale to tylko postulat i w sytuacji politycznego pata ,który tylko z roku na rok się pogłębia- marzenie "ściętej głowy" jak to mówią prawnicy. Jednak uważam ,że warto próbować czynić prawo bardziej rozsądnym i w sumie spodziewam się ,że będzie mnie to kosztować wysiłek napisania kilku pism procesowych bo zmieniać prawa na własny koszt to nie zamierzam.

Przecież do złożenia skargi konstytucyjnej i tak wymagany jest przymus adwokacki więc i tak do prawnik będziesz musiał się udać. Rozwiązaniem darmowym jest zgłoszenie tej kwestii do RPO - ale co do działania tej protezy ... powiem tak - wyślij e-dręczeniem bo szkoda pieniędzy na znaczek.

Nie ,po prostu chodzi o to ,że w postępowaniu sądowym korzystałem ze zwolnienia od kosztów sądowych w całości,więc mam podstawę do wystąpienia o takie samo zwolnienie skargi konstytucyjnej .Naturalnie wiąże się to z wnioskiem o ustanowienie pełnomocnika z urzędu.
W innej sprawie RPO się na mnie wypiął ,więc samo zwrócenie się do RPO niczego nie gwarantuje,niestety. W tej chwili jest nieroztrzygnięty podstawowy problem,czy w ogóle mogę złożyć skargę konstytucyjną od uchwały SN - czy jest to akt normatywny?.

Powrót