Skarga na bezczynność organu do WSA a zastępstwo procesowe

• Autor wątku Autor wątku Olgierd89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olgierd89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry,
poprosiłem pewien organ prowadzony przez gminę o udostępnienie pewnego zarządzenia. Jednak urząd stwierdził, że jest to informacja przetworzona i mam wykazać interes publiczny by mi udostępniono tę informację.
Finalnie nie wydano nawet decyzji odmownej.

Wobec tego do WSA chcę wnieść skargę na bezczynność organu przez ww. organ. Opłata to 100 zł.
Jednak czy w tej sytuacji w sytuacji, gdy WSA oddali moją skargę, mogę liczyć się z tym, że zostaną zasądzone na mnie koszty zastępstwa procesowego na rzecz tego organu?

Ze stratą 100 zł się liczę, jednak mam obawę, że może z tego zrobić się 600 zł czy nawet 2000zł.

Dziękuję.

W postępowaniu przed WSA (pierwsza instancja) nawet w przypadku przegranej nie zasądza się zwrotu kosztów na rzecz organu. Co innego natomiast w przypadku ewentualnego postępowania przed NSA ze skargi kasacyjnej, w przypadku przegranej trzeba wtedy co do zasady liczyć się z koniecznością poniesienia zwrotu kosztów postępowania na rzecz organu, w tym także kosztów zastępstwa procesowego.

Art. 199 - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - [Koszty postępowania stron] - iudicat

Art. 203 - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - [Zwrot kosztów postępowania kasacyjnego] - iudicat

Art. 204 - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - [Zwrot kosztów postępowania kasacyjnego] - iudicat

Powrót